Data publicării:

Vouchere pentru încălzire, din fonduri UE? Rareș Bogdan: România poate fi un jucător global

Autor: Elena Didila | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Vor primi românii din categoria vulnerabilă vouchere de încălzire din bani europeni? 

Ministrul Investițiilor şi Fondurilor Europene a anunţat că se pregătește un nou set de vouchere pentru a sprijinii românii cu facturile la energie. Mai exact, potrivit ministrului Investițiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, este vorba despre fonduri europene acordate prin "vouchere de reziliență socială" prin care românii pot face modernizări în locuințe, atât de necesare în această criză energetică. 

Direct de la Bruxelles, eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, în cadrul unei intervenții telefonice la România TV, a declarat că fonduri pentru finanțarea acestor vouchere ar exista, dar încă nu au fost purtate discuții despre includerea costurilor voucherelor în programele de finanțare existente.

Mai mult, Rareș Bogdan a declarat că finanțarea din fonduri europene a acestor vouchere se va face doar cu acordul Comisiei Europene.

”Dacă Comisia Europeană permite, de ce nu? Există bani pentru investiții și sper că o bună parte din acești bani să meargă în investiții pe producere de energie, pentru că, repet, România poate fi un jucător global. Avem bani și pe REPowerEu, avem bani și pe Fondul de Tranziție Justă, deci nu văd de ce nu am putea găsi o formulă prin care am putea să ajutăm atât companiile, cât și persoanele vulnerabile”, a declarat Rareș Bogdan.

În cadrul emisiunii, Rareș Bogdan a fost întrebat care ar fi alternativa în cazul în care Comisia Europeană nu va fi de acord cu acordarea de bani europeni pentru a finanța acest ajutor de încălzire promis populației.

”Vorbesc doar când sunt foarte informat. Permiteți să mă interesez atât la Comisie cât și la ministerul nostru. E o problemă complet nouă. Nu s-a discutat până acum de asta. Discuția pe care am avut-o până acum la reprezentanța României din Bruxelles cu domnul Boloș și cu doi secretari de stat care l-au însoțit, unul de la UDMR și unul de la PSD, a fost strict pe partea de investiții și propunerea noastră a fost să meargă cu precădere în zona de producere de energie în așa fel încât România să poată furniza energie și în afară, nu doar să consume, și, de asemenea, discuțiile care s-au purtat până acum au fost de capacitarea celor care fac investiții în zona Buzău și în zona regiunii maritime, să urgenteze investițiile de extracție de gaz, pentru că existe mari depozite de gaz în subsolul României și el trebuie să ajungă cât mai rapid pentru a putea fi folosit în interesul nostru, al industriilor, pentru locuințele private și, de asemenea, să devenim exportatori. Astea au fost discuțiile”, a declarat Rareș Bogdan, europarlamentar PNL.

Citește și:

PSD cere urgentarea procesului de reglementare a pieţei de energie şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de PSD, social-democraţii vor propune în coaliţie rediscutarea în regim de urgenţă a propunerii privind reglementarea pieţei de energie pentru o perioadă limitată.

„Scopul acestei soluţii este să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile. Iniţiativa PSD are loc în contextul în care mai multe companii din acest domeniu şi-au manifestat deschiderea către o formulă de reglementare a pieţei pe o durată determinată, care să asigure stabilitatea preţurilor de tranzacţionare”, se precizează în comunicat.

Social-democraţii consideră că trebuie ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii Comisiei Europene intenţionează să introducă un mecanism de plafonare a preţurilor la gaze naturale la nivelul UE. PSD aminteşte că a susţinut, încă de la începutul crizei energetice, că revenirea la o piaţă reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă „calea cea mai sigură pentru combaterea speculei şi protejarea cetăţenilor şi a economiei naţionale”.

PSD va mai propune în coaliţie utilizarea fondurilor europene disponibile pentru acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice şi să se asigure o protecţie reală pentru această categorie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel