Boloș, la Bruxelles pentru a negocia noile taxe pentru români. Elena Cristian: Toți vom fi afectați. Nu pot decât să mă minunez
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Elena Cristian
Elena Cristian
Analistul DC Business Elena Cristian a vorbit despre impactul bugetar generat de creșterea pensiilor și despre noile taxe pe care le vor suporta românii începând de anul viitor.

Începând cu data de 1 septembrie, românii vor primi pensiile majorate, după ce acestea vor fi recalculate. Potrivit informațiilor, este nevoie de aproximativ 13 miliarde de lei pentru ca statul să plătească pensiile până la finalul acestui an. Din totalul de aproximativ 5 milioane de pensionari, 3 milioane vor primi bani în plus, motiv pentru care impactul bugetar va fi unul semnificativ.

Prezentă prin videoconferință la România TV, marți seara, Elena Cristian, analist DC Business, a vorbit despre scopul deplasării, în aceste zile, a lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, la Bruxelles.

„Știu că ministrul Boloș se află la Bruxelles în această perioadă, chiar astăzi a ajuns acolo, și va rămâne acolo pentru negocieri pe marginea pachetului fiscal. A existat și o formulă pe care Ministerul Finanțelor nu a negat-o, ci chiar astăzi a recunoscut-o public, cu majorarea TVA-ului, majorarea impozitului pe profit, pe venit și cu cota progresivă de impozitare. Au spus că este o formă mai veche și să nu luăm în calcul că vor veni cu o formă mai nouă. Îmi e și teamă de forma asta nouă - ce va conține și ce se va negocia la Bruxelles!

Cert este că în următoarele 2-3 săptămâni se negociază pachetul fiscal care va fi implementat de la 1 ianuarie 2025. Vor fi măsuri importante și schimbări importante ale Codului Fiscal și cred că vom fi afectați cu toții“, a spus Elena Cristian.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Previziuni sumbre pentru 2025. Diana Tache: Până acum a fost nimic față de ce o să ni se întâmple. Ce trebuie să înțeleagă românii

Foto: Inquam Photos / George Călin

De asemenea, analistul DC Business a atras atenția și asupra impactului bugetar pe care îl are creșterea pensiilor de la 1 decembrie.

„În ceea ce privește majorarea pensiilor, nu pot decât să mă minunez, că s-au gândit să facă o schimbare a sistemului de calcul, fără să calculeze ce înseamnă asta. Sigur, au prevăzut pe hârtie 10 miliarde de lei, dar în realitate impactul e de 13-14 miliarde de lei până la finalul anului. Acești bani nu există și trebuie cumva aduși și împrumutați“, a mai spus Elena Cristian privitor la creșterea pensiilor.

CITEȘTE ȘI           -          Se repetă scenariul din 2023: începe revoluția fiscală în 1 septembrie. Marcel Ciolacu: Nu puteți trăi într-o lume de excepții

Ministerul Finanțelor a informat că Marcel Boloș discută în aceste zile cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluții care sã ducă la dezvoltarea economică, precum și la alinierea la principiile economice asumate de România, fără însă a fi stabilite un set de măsuri care să facă obiectul unei reforme fiscale.

De asemenea, Ministerul Finanțelor a precizat faptul cã orice schimbare fiscală semnificativă va fi anunțată oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilă înainte de a fi adoptată în Guvern.

În acest context, Marcel Boloș este așteptat la data de 1 septembrie cu un anunț privitor la măsurile viitoare pentru reducerea cheltuielilor fiscale, potrivit premierului Ciolacu.

„Pe 1 septembrie o să venim şi o să prezentăm, nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea muncii. Tot spun, unii au râs când am spus că ne trebuie o Românie ordonată, cu adevărat trebuie şi coordonată. Trebuie să înţelegem odată că bugetul statului trebuie direcţionat în zonele în care eşti deficitar şi ne arată cifrele şi analizele. Să ai aceste analize în timp real îţi trebuie o digitalizare şi să intervii cu astfel de măsuri, dar să fie cuantificate în timp“, a zis, acum ceva timp, premierul Ciolacu.

CITEȘTE ȘI         -        Reforma fiscală. Ministerul lui Boloș, precizări de ultimă oră despre taxe, impozite și facilități fiscale/ Reacția lui Marcel Ciolacu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel