Bolivia: Candidatul opoziţiei Carlos Mesa cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Candidatul opoziţiei la alegerile prezidenţiale din Bolivia, Carlos Mesa, a cerut duminică organizarea unui nou scrutin care să scoată ţara din criza declanşată de realegerea controversată a socialistului Evo Morales la sfârşitul lunii octombrie, informează luni AFP.

'Cea mai bună soluţie pentru această criză, în condiţiile actuale, este un nou scrutin supravegheat de un nou organ electoral imparţial şi sub observarea riguroasă a comunităţii internaţionale', a declarat Mesa în capitala la Paz, la încheierea unei întruniri a partidului său Comunitatea cetăţenească. Carlos Mesa, politician de centru, care s-a aflat la conducerea ţării în perioada 2003 - 2005, s-a clasat pe locul al doilea la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie cu 36.51% din voturi, faţă de 47.08% cât a obţinut Evo Morales, aflat la putere din 2006, conform rezultatelor definitive date publicităţii sâmbătă. Avansul de peste 10 procente al preşedintelui Morales îi permite în mod automat acestuia să fie reales din primul tur. Opoziţia a denunţat însă comiterea unei fraude electorale, iar valul de contestare care a izbucnit a doua zi după scrutin s-a soldat cu cel puţin 2 morţi şi 140 de răniţi.

'În mâinile lui Evo Morales se află pacificarea ţării şi ieşirea democratică din această criză', a adăugat Mesa. El a cerut susţinătorilor săi să rămână mobilizaţi 'în pace şi non-violenţă'. Preşedintele Morales şi-a acuzat rivalii că încearcă să provoace o confruntare armată. Opoziţia 'vrea morţi provocate de poliţie şi de forţele armate', o replică la apelul pe care o altă figură a opoziţiei, Luis Fernando Camacho, l-a făcut sâmbătă, chemând armata boliviană 'să treacă de partea poporului'. Guvernul a cerut Organizaţiei Statelor Americane (OSA) să realizeze un audit al alegerilor din 20 octombrie, dar această iniţiativă a fost respinsă de opoziţie. OSA urmează să îşi prezintă raportul în următoarele două săptămâni, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel