Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în România. Cătălin Radu: E un drum lung, dar trebuie să-l parcurgem împreună / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Cătălin Radu, Director General Bristol Myers Squibb România, a participat la conferința cu titlul ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii. 

Cardiomiopatia este o afecțiune care afectează mușchiul inimii, cunoscut și sub numele de miocard. Există mai multe tipuri de cardiomiopatie, iar simptomele ei pot varia în funcție de tip și pot include oboseală, dificultăți de respirație, umflături în picioare și abdomen, palpitații și senzație de amorțeală în membrele inferioare. 

Cătălin Radu a explicat, în cadrul conferinței, faptul că în România este nevoie de multă muncă pentru ca cetățenii care suferă de cardiomiopatie să poată beneficia de îngrijiri. Potrivit acestuia, chiar dacă numărul celor afectați este unul relativ mic, ei nu trebuie ignorați, ci ajutați. 

„Sper ca această țară să nu aibă în domnul doctor Laszlo Attila o excepție în ceea ce privește monitorizarea și șansa lui de a fi după atâția ani la masă cu noi pentru că a beneficiat de tratament corect, de un privilegiu al unei îngrijiri așa cum ar trebui să beneficieze toți cetățenii din această țară. Este nevoie de muncă multă pentru că suntem la de două ori și jumătate față de media europeană, dar în direcția greșită, mortalitate, jumătate din investițiile în sănătate față de media europeană.

E un drum lung, dar trebuie să-l parcurgem împreună chiar dacă cardiomiopatiile afectează doar 60.000 – 70.000 din oamenii din țara asta, în vreme ce unul din trei suferă în general de o boală cardiovasculară. 20% mor, într-un an, de cardiomiopatie și vreo 80% în 7-8 ani. E aproape ca la cancer. Emoția pe care o trezește un diagnostic de cancer este incomparabil mai mare. Nu conștientizăm noi ce înseamnă impactul emoțional pe cel depistat cu o asemenea boală, pe familia lui.

Nu vreau să mă gândesc cum s-au simțiți zeci de mii de spectatori când a picat, pur și simplu, un sportiv de înaltă performanță pe terenul de sport. Niște atleți fabuloși mor, dar ar putea să nu moară, iar pentru asta avem un drum lung înaintea noastră, pe care cred că îl putem parcurge împreună. El a început acum doi ani în Parlamentul European, a început astăzi și în România și vreau să-l continuăm împreună.", a spus Cătălin Radu. 

 

 Bristol Myers Squibb România, companie puternic implicată în cercetare-dezvoltare

„Suntem între cei care, într-adevăr, cercetează și descoperă și am afirmat hotărârea noastră fermă de a fi parteneri în cardiologie. 

Ioana Bianchi menționa un lucru extrem de adevărat. Noi ne uităm foarte des, mai ales finanțatorii sau autoritățile, cât costă investigațiile și, așa este, nu ne putem permite totul. Dar în acest document de poziție este o referire foarte mică: 210 miliarde de euro la nivelul anului 2017 - cheltuielile cu boli cardiovasculare la nivelul Europei.

Acest document de poziție sper că este o bază bună pentru că ceea ce discutăm noi astăzi, și anume cardiomiopatiile, să își găsească locul în strategia națională de boli cardiovasculare și cerebrovasculare, strategie aflată încă în elaborare, dar unde, în prezent, acest subiect al cardiomiopatiilor nu se regăsește.

Am convingerea că ceea ce domniile voastre, ca specialiști, ați prezentat justifică pe deplin speranța mea de a găsi un loc în această strategie, chiar dacă vorbim poate despre ce sună puțin, 60-70.000 de locuitori din această țară ce ar putea fi suspicionați de cardiomiopatie.", a spus Cătălin Radu la conferința „Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”, organizată de DC Media Group. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel