Boli inimă, Prof. dr. Apetrei. Tratament pe care îl IGNORĂM
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
La interviurile DC News, Prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutului de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară "C.C. Iliescu'' a vorbit despre tratamentul general al bolilor cardiovasculare.

"Tratamentul unei boli de inimă nu înseamnă doar medicamente sau dilatări, ci înseamnă, în primul rând, tratament non-farmacologic. Eu nu trebuie să apelez la medicamente pentru a trata un bolnav de inimă. Tratamentul non-farmacologic, din punctul meu de vedere, are un rol de 50% din tot planul de tratament, așa îl văd de important. Acest lucru presupune ca bolnavul să facă mișcare, să nu fumeze, să aibă o alimentație sănătoasă, să-și adapteze stilul de a trăi la boala pe care o are, să nu mănânce sare dacă are hipertensiune arterială, să țină un regim pentru diabetul zaharat. Deci tratamentul non-farmacologic nu trebuie neglijat din niciun plan de tratament a unei boli de inimă - indiferent că este ușoară sau gravă", a zis profesorul.

"Tratamentul cu medicamente, la ora actuală, este exagerat. De ce? Pentru că în primul rând, pacientul urmează sfaturile doctorului, dar le urmează parțial. Apoi urmează sfaturile Internetului și apoi urmează sfaturile vecinului pe ideea "am eu un prieten care s-a tratat. S-a dus la medicul X, i-a dat medicamentul cutare. Nu vrei să-l încerci și tu?". Pacientul îl încearcă. Și aici începe debusolarea. Bolnavii vin la control, unii sunt corecți și spun ce au făcut, dar alții nu. Și te trezești că nu merge bine din punct de vedere biologic, nu merge bine ca funcție a inimii, și îți faci o mulțime de probleme. Tratamentul farmacologic este foarte important și a făcut progrese mari în cardiologie. Progresele sunt legate de tratamentul antiagregant. Alt progres care s-a făcut este tratamentul colesterolului crescut care înseamnă statine", a mai zis specialistul la interviurile DC News.

Vedeți răspunsul integral:

[citeste si]

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel