Boiko Borisov, premier al Bulgariei, nu este reţinut pentru folosire abuzivă a fondurilor europene, ci sub suspiciunea de extorcare (procurori)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Fostul prim-ministru bulgar Boiko Borisov a fost reţinut sub suspiciunea de extorcare şi nu pentru folosire abuzivă de fonduri ale Uniunii Europene, aşa cum s-a raportat anterior, au anunţat vineri procurori la Sofia, informează agenţia DPA. 

La o zi după ce Borisov a fost reţinut, procurorii au declarat că anchetele lor au exclus implicarea Biroului Procurorului Public European, contrazicând informaţiile publicate de Ministerul de Interne joi. Aceste informaţii au fost acum eliminate de pe website-ul ministerului de la Sofia.

Borisov, care a ocupat funcţia de prim-ministru ca şef al partidului conservator GERB pentru trei perioade între 2009 şi anul trecut, a fost reţinut pentru 24 de ore joi. Nu au fost formulate acuzaţii oficiale şi menţinerea sa eventuală în arest urmează să fie decisă mai târziu vineri. Actualul prim-ministru, Kiril Petkov, a declarat vineri că a fost audiat de organele de urmărire penală în legătură cu cazul Borisov.

Acuzații de extorcare

Ministrul de finanţe Asen Vasilev a atribuit reţinerea lui Borisov informaţiei de la un om de afaceri bulgar, care domină jocurile de noroc şi trăieşte în exil în Dubai, confruntat de asemenea cu 18 acuzaţii în Bulgaria. Omul de afaceri i-a acuzat pe Borisov şi pe fostul ministru de finanţe Vladislav Goranov, reţinut de asemenea joi, de extorcare, scrie Agerpres.

Fosta consilieră media a lui Borisov, Sevdalina Arnaudova, a fost de asemenea reţinută, dar nu şi fosta şefă a comisiei de buget a parlamentului bulgar, Menda Stoianova, aşa cum se relatase mai devreme. Parlamentari membri ai GERB şi susţinători ai partidului au protestat în faţa parlamentului, cerând eliberarea lui Borisov şi noi alegeri.

Procurorul şef al Parchetului European, Laura Kovesi, a vizitat Sofia miercuri şi joi. În timpul vizitei, ea a spus că există dovezi pentru 120 de cazuri de folosire abuzivă a fondurilor UE în Bulgaria.

Citește și: Premierul bulgar Petkov a spus joi că va colabora cu procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi pentru a combate fraudarea de fonduri

Premierul bulgar Kiril Petkov i-a mulţumit Procurorului-şef european Laura Codruţa Kovesi pentru discuţia avută ”într-un spirit foarte constructiv” subliniind că va colabora cu aceasta pentru a se asigura că Bulgaria nu este locul pentru încălcări, corupţie şi orice tip de infracţiuni legate de fondurile UE”.

Petkov şi Procurorul-şef european aflat în vizită au susţinut o conferinţă de presă comună aici miercuri.

Sunt recunoscător doamnei Kovesi, care a spus că Biroul Procurorului Public European (EPPO) şi guvernul bulgar vor lucra împreună pentru a obţine rezultate reale, a spus Petkov.

La rândul său, Kovesi i-a mulţumit lui Petkov pentru leadership, hotărâre şi viziune clară în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Împărtăşim aceeaşi viziune şi vorbim aceeaşi limbă, a spus ea.

Laura Kovesi a afirmat că EPPO a primit un număr record de plângeri, în baza cărora au început peste 120 de investigaţii, explicând că EPPO îşi va publica raportul anual la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, unde pot fi văzute statisticile privind Bulgaria.

Ea a spus că acestea se referă la alerte privind încălcări în legătură cu fonduri UE, achiziţii publice, fraudare a subvenţiilor agricole, în sectorul construcţiilor şi fonduri de redresare în urma COVID-19.

Premierul bulgar a spus că toate infracţiunile legate de fonduri UE, comise după 2017, pot fi investigate.

Procurorul-şef european a mai afirmat că Consiliul de Miniştri din Bulgaria va fi un punct de contact pentru EPPO. Acesta este un semn clar al unui angajament puternic la cel mai înalt nivel, a spus ea, menţionând că este important că în Bulgaria nu există un monopol asupra tipurilor de autorităţi care pot alerta EPPO. Există şapte tipuri diferite de instituţii care pot trimite alerte, a afirmat ea, adăugând că cetăţenii, ONG-uri şi jurnalişti pot face de asemenea acest lucru

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel