Data publicării:
• Boicot împotriva produselor şi firmelor din Austria, după votul pe Schengen. Chirieac: La Bruxelles sunt 3000 de companii de lobby, se poate face mai mult rău României / Elena Cristian: Nu avem cum!
Cine este vinovat pentru eşecul aderării la spaţiul Schengen? Este boicotul produselor şi firmelor austriece o soluţie? Despre aceste lucruri au vorbit analistul politic Bogdan Chirieac şi Elena Cristian, redactor şef DC BUSINESS, la doar o zi după ce Austria şi-a exercitat dreptul de veto pentru a împiedica România şi Bulgaria să intre în Schengen.
Întrebat dacă partidele politice din coaliţia de guvernare din România ar putea intra într-o criză politică în acest final de an, în cazul în care nu vor găsi un vinovat pentru eşecul aderării la Schengen, Bogdan Chirieac spune că "putem sta liniştiţi, nu va fi nimeni vinovat. Aproape că nu e un eşec. S-a spus deja. Obiectivul strategic al României este admiterea în Schengen. Eu credeam că obiectivul strategic al României este ridicarea sistemului de educaţie şi sănătate la nivel occidental. Acela mi se părea un obiectiv strategic. Sau ridicarea infrastructurii de transport din România la 50% din nivelul occidental. Da? Acum suntem la 0%".
"Dacă ne chinuim, în vreo cinci ani intrăm în Schengen. Acum, cine să îşi dea demisia? Pe logică, îl vedeţi pe Bogdan Aurescu, ministrul de externe, să îşi dea demisia? Altminteri, Bogdan Aurescu este un diplomat de primă mărime, e un negociator excelent. Problema dânsului este că a transformat ministerul de Externe într-un secretariat al Cotroceniului. Şi de la Cotroceni nu vine nicio idee de politică externă, aşa că secretariatul nu are idei. Aşteaptă să primească de la Cotroceni.
Vinovaţi, dacă vreţi, sunt cei care au avut în obiectiv această intrare în Schengen. Dar nimeni nu va răspunde, pentru că principalul vinovat este Klaus Iohannis şi, fie vorba între noi, ar fi şi absurd ca preşedintele ţării să demisioneze din această cauză. Nicolae Ciucă nu a fost implicat, pentru că nu l-a lăsat Klaus Iohannis. Nu a fost dânsul pe la Consiliile Europene. Lucian Bode nu e demn să fie implicat, pentru că din punct de vedere al Poliţiei, treaba a fost făcută de sus până jos. Am văzut rapoartele Comisiei Europene, care au controlat Poliţia de Frontieră, au controlat vama, au spus că e totul perfect. Peste raportul Comisiei Europene a venit o comisie din Olanda. Ce să vezi, şi Comisia din Olanda a descoperit că e totul în regulă. Nu... 15 ani de absenţă a politicii externe româneşti îşi spun cuvântul.
Aici, şocul masiv pentru mine a fost că în spaţiul german preşedintele Iohannis nu are niciun impact. Nu mă aşteptam la asta. Ştiam de relaţia pe care o avea cu dna Merkel.Nu ştiam că acum la social-democratul Olaf Scholz nu are impact, că în Austria nici nu este lăsat să treacă prin faţă pe la Guvern...", a declarat Bogdan Chirieac la România TV.
Este boicotul firmelor şi produselor austriece o soluţie?
"Sunt două aspecte foarte importante. În opinia mea este o greşeală să îndemni la boicot împotriva firmelor austriece care acţionează în România, din motivele enunţate şi de dvs (n.r moderatorul emisiunii, Flaviana Marcu, a punctat că la firmele cu capital austriac din România sunt angajaţi lucrători români, astfel că boicotul ar fi îndreptat, în principal, împotriva lor). Mai ales că firmele austriece din România sunt total nemulţumite de ceea ce a decis cancelarul Nehammer şi partidul domniei sale.
Poziţia Olandei, spre exemplu, a fost clintită de firmele olandeze din România, care discutând cu premierul Mark Rutte au spus că au de câştigat dacă România intră în Schengen.
A doua chestiune este legată de compania de petrol şi gaze austriaco-română unde, într-adevăr, majoritatea politicienilor români sunt preş Această companie a devenit extrem de puternică, iar la Bruxelles sunt 3000 de companii de lobby. Să nu credem că dacă se aplică repercusiuni împotriva acestei companii, ea va sta cu braţele încrucişate. Poate face lobby la Bruxelles şi poate face foarte mult rău României", a mai arătat Bogdan Chirieac.
Ce e mai eficient, lobby sau boicot? Elena Cristian: Nu avem cum, în acest moment
Ulterior, s-a trecut la Elena Cristian, redactor-şef DC BUSINESS, cu privire la acest subiect.
"Am crezut că voi fi întrebată despre lobby, dacă e mai eficient să facem lobby sau boicot. Lobby nu avem cum, că nu avem legea aferentă. Spunea Bogdan Chirieac că la Bruxelles sunt 3000 de firme de lobby, dar noi nici nu avem legislaţia necesară în acest sens, şi orice lobby este considerat trafic de influenţă. Prin urmare, România nu poate face lobby în acest moment.
Înainte de intrarea în emisiune, citeam un mesaj al unui om de afaceri, poate cel mai mare constructor din România, care spunea că a cumpărat recent din Austria utilaje de 1,8 mil euro şi că nu va mai cumpăra nimic de acum. Pot să înţeleg revolta, pot să înţeleg ceea ce se întâmplă. Poate că este unul dintre momentele în care românul de rând este revoltat pentru o decizie care nu ţine de el, nu a votat, nu a fost întrebat, nu putea să decidă. Pot să înţeleg revolta tuturor, dar cred că nu rezolvăm nimic. Să nu uităm că la aceste firme lucrează români, să nu uităm că aceste firme au angajaţi de aici. Nu plătesc ele impozite foarte mari statului român, tot din cauza politicienilor care nu au fost în stare să facă o legislaţie corectă din acest punct de vedere. Dar toţi angajaţii sunt români!
Nişte măsuri luate la nivel statal ar fi bune, dar nu pot fi luate. Nu avem cum să luăm măsuri punctuale împotriva Austriei, nu putem face asta.
Gata, aşteptăm încă cinci ani, nu există vinovaţi. Politicienii ne invită să boicotăm companiile austriece, nu îşi asumă nimeni nimic şi mergem în continuare. Cred că fiecare ar trebui să îşi asume partea de vină, să vedem cum s-a ajuns aici. Putem fi revoltaţi, putem lua decizii personale, punctuale, dar nu rezolvăm nimic", a precizat Elena Cristian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News