Data publicării:

Bogdan Oprea: Creatorii de fake news sunt foarte buni psihologi. Vor să câştige minţile şi sufletele cititorilor

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Markus Winkler - Pexels
Foto: Markus Winkler - Pexels

Bogdan Oprea, cadru universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, a explicat de ce mecanisme se folosesc creatorii de ştiri false pentru ca acestea să ajungă la publicul ţintă, iar acesta să fie cât mai numeros. 

"Dacă vrei ca minciuna respectivă să fie cât mai credibilă, ai nevoie să apelezi la nişte specialişti care, în principal, trebuie să înţeleagă cum funcţionează psihicul uman. (...) În momentul în care creezi o ştire falsă, ţinta clară este ca acea ştire să ajungă la un public cât mai mare şi să convingi publicul respectiv. Vorbim aici de o strategie de dezinformare care e mult mai ţintită pe manipularea, dezinformarea publicului respectiv, decât cum e o strategie de informare – ceea ce facem noi ca jurnalişti în practica de zi cu zi.

Cei care practică dezinformarea şi cei care creează ştiri false de bună seamă că vor să aibă succes, iar asta înseamnă să câştige minţile şi, cel mai adesea, sufletele cititorilor lor. De aceea ar fi riscant să creezi o ştire falsă fără să te foloseşti de toate instrumentele pe care angrenajul acesta al minţii umane le utilizează atunci când consumă informaţie. De aceea, spun eu, cei care creează ştiri false sunt în primul rând foarte buni psihologi. Ei ştiu ce butoane să apese în mentalul nostru, al cititorilor, în aşa fel încât să genereze citirea ştirii respective, să dai clic pe ea, citirea însemnând totodată şi expunerea la mesajele pe care el ţi le prezintă, expunere care aduce cu sine însuşirea mesajelor. Iar aici sunt folosite ‚n’ strategii, a explicat, într-un interviu acordat DC News, Bogdan Oprea.

Cine este Bogdan Oprea

Bogdan Oprea este cadru universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, are licență de paramedic și este voluntar I.S.U., însoțind ambulanțele care deservesc comunitatea în care trăiește.

Bogdan Oprea a lansat și primul curs din mediul universitar românesc care abordează combaterea fenomenului fake news.

„La începutul carierei, timp de mai bine de 12 ani, a lucrat în presa centrală, unde a ocupat diferite poziții editoriale şi manageriale şi a lansat şi condus proiectele mai multor cotidiene de rețea şi reviste lunare”, mai transmite agenția de presă de stat.

VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel