Bogdan Mateescu cere plenului CSM demiterea şefului Inspecţiei Judiciare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat vineri că va supune plenului CSM spre analiză oportunitatea demiterii din funcţie a şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru.

„Inspecţia Judiciară este o instituţie importantă a autorităţii judecătoreşti. Ca membru CSM - calitate încredinţată prin vot de aproape 1.000 de judecători, cred sincer că managementul său trebuie să fie cel mai performant posibil. Am oferit deja spre analiză colegilor de plen câteva date pe care le consider îngrijorătoare. Şi cred cu tărie că trebuie să supun plenului CSM spre analiza oportunităţii demiterii din funcţie a inspectorului şef şi nu doar având în vedere percepţiile destul de îngrijorătoare ale Comisiei Europene din Raportul MCV referitoare la IJ, ci şi pe baza altor motive extrase potrivit legii, pe care le voi prezenta colegilor mei. Mai consider că trebuie iniţiat pentru analiza CSM un demers privind necesitatea elaborării unor propuneri legislative care să întărească statutul inspectorilor judiciari, să asigure şi mai mult respectarea standardelor de competenţă şi care să contribuie la valorificarea la parametri optimi a ideii de responsabilitate', spune Bogdan Mateescu într-un mesaj postat pe Facebook.

Judecătorul consideră că ar trebuie reevaluat actualul mecanism care pune în mâinile unei singure persoane (inspectorul şef) atributul numirii comisiilor de concurs pentru recrutarea inspectorilor, al adoptării tuturor reglementărilor proprii, inclusiv cele vizând evaluarea inspectorilor şi mai ales de supervizare (confirmare/infirmare) în proceduri disciplinare. Vineri, Inspecţia Judiciară a trimis o scrisoare deschisă şefei CSM, Lia Savonea, în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la 'atacurile susţinute' la adresa instituţiei 'concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă', dar şi de 'atitudinea ostilă' manifestată de unii membri ai Consiliului.

'Atacurile susţinute la adresa Inspecţiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum şi pe evaluarea trunchiată a activităţii desfăşurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică şi să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, şi de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Încercările repetate de asimilare a Inspecţiei Judiciare cu o structură opresivă sunt deosebit de grave. Simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor şi procurorilor sau în legătură cu cariera acestora', spune Inspecţia Judiciară în scrisoarea trimisă la CSM. Joi, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a solicitat demiterea urgentă a conducerii Inspecţiei Judiciare, pe motiv că instituţia are 'rezultate dezastruoase', aducând ca argument faptul că peste 70% din acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară în cazul procurorilor, în ultimii trei ani, au fost respinse de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel