Data publicării:
Bogdan Hossu: Pâinea românului va ajunge, probabil, la 6 lei sau chiar mai mult. Producătorii, oferte mai atractive în străinătate
România se confruntă cu un val de scumpiri. Problemele au început cu facturile la gaz și curent. Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a vorbit despre prețul pâinii, un produs nelipsit de pe mesele românilor.
Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu la emisiunea „Ce se întâmplă”, difuzată joi la DCNews și DCNewsTV.
„Nu avem puterea de cumpărare a unor state bogate care își permit să achiziționeze la prețuri mult mai ridicate. De exemplu, creșterea prețului grâului de două sau de trei ori va face ca pâinea românului să crească, probabil, la 4 lei, 6 lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem numărul de cantitați de pâini achiziționat. Acest lucru nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor avea cui să vândă. Nu vor avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte multe mai bănoase și mai atractive de vânzare către exterior. Iar noi, spre deosebire de alte țări din estul Europei, nu am luat măsuri preventive de siguranță”, a spus Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”.
„Să nu uităm că în agricultură există un ciclu, care este, de obicei, cam de un an. De aceea a fost și această exploziție de inflație pe care am resimțit-o la produsele alimentare, pentru că țăranii, ca și producătorii, au văzut că politica Guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz, energie electrică, și au zis, bun, și primăvara viitoare de unde o să am resurse să pornesc un alt ciclu agricol, o altă producție?! Deci trebuie să pun deoparte bani de astăzi ca să am cu ce să cumpăr sămânța, îngrășămintele, să fac operațiile agricole pentru anul viitor”, a explicat Bogdan Hossu în cadrul interviului.
Hossu, lider CNS Cartel Alfa, la „Ce se întâmplă” / DC News. Sez 2, ep 27
Exclusiv DCNews / Bani împărțiți pe zile, facturi, rate, mâncare, transport. Adrian Negrescu, analist: Economisește 200-500 de lei pe lună
Adrian Negrescu, analist economic, a oferit mai multe recomandări pentru români.
„Este o perioadă plină de provocări, cu creșteri de prețuri la energie, la carburanți, la alimente. Trecem, privim vremuri tulburi în care este esențial să fim atenți pe ce ne cheltuim banii. Creșterea prețurilor ne-a mâncat deja din puterea de cumpărare, dăm mai mulți bani pentru mâncare, pentru utilități, pentru transport și servicii, iar perspectivele nu sunt deloc pozitive. Războiul din Ucraina, sancțiunile la adresa Rusiei și Belarus ne vor afecta direct, așa că trebuie să fim atenți cu banii. În această perioadă, este esențial să cheltuim cu cap, pe lucrurile esențiale, și să încercăm, dacă avem de unde, să ne punem niște bani deoparte.
În lei, în euro, în dolari, este bine să ai bani măcar pentru a-ți plăti ratele, utilitățile, să ai de mâncare și întreținere măcar pentru două luni. Este esențial să evităm cheltuielile care nu sunt esențiale, să ne gândim de două ori dacă ne trebuie lucrurile pe care le vedem în magazine sau pe internet, chiar dacă sunt la promoție.
Să fim cumpătați și să evităm să cădem în capcanele întinse de cei care speculează momentul – de la cursurile umflate la casele de schimb valutar, la pseudo-afacerile cu criptomonede și creditele fără acte oferite de unele IFN-uri, care sunt adevărate capcane, au dobânzi de până la 1700 la sută. Dacă avem nevoie de bani să ne imprumutăm de la bancă, de la rude și prieteni și să evităm creditele ușor luate cu costuri ascunse.", a declarat analistul economic Adrian Negrescu pentru DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News