Data actualizării:
Data publicării:

Bogdan Chirieac

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Foto Inquam Photo, Octav Ganea
Foto Inquam Photo, Octav Ganea

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre cazul lui Ionel Arsene, plecat în Italia săptămâna trecută, înainte de a fi condamnat definitiv.

Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, a fost condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel Brașov e definitivă. Acesta  a fost acuzat că ar fi luat bani pentru a interveni, în 2013, la conducerea Agenției Naționale de Integritate pentru a îndepărta din funcție un rival politic. Totuși, se pare că Ionel Arsene ar fi plecat din țară înainte de pronunțarea instanței, iar în acest moment s-ar afla în Italia.

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la postul de televiziune Realitatea Plus, unde a vorbit despre circumstanțele care au dus la acestă situație și la lipsa de incapacitate a sistemului judiciar românesc de a rezolva astfel de cazuri în timp util:

„A încercat să plece în Italia, în concediu, și domnul Piedone. Dânsul spunea clar că pleacă într-o vacanță, că nu vrea să fugă. Justiția din România nu este doar nefuncțională, este necredibilă nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional. Altminteri, dacă ar fi o justiție credibilă, dacă ești condamnat și ești undeva în Europa, te expulzează. Pentru justiția din România nu se face acest lucru.

O anchetă și un proces corect în lumea civilizată durează cel mult 2 ani. în România durează 12 ani. Îi aplici măsuri preventive 14 ani și dacă e nevinovat. Într-un stat civilizat, dai în judecată și plătește statul milioane de euro daune, dacă ești nevinovat. Într-un sistem nevinovat, totul e anapoda. Dacă Ionel Arsene era declarat nevinovat, îi aplicai măsură preventivă 10 ani? Cum să faci asta?

L-ai luat la arestare preventivă că așa a hotărât instanța, poți să-l ții 6 luni la pușcărie, 6 luni la domiciliu, dar în anul ăla l-ai condamnat.

În România, lumea plânge, că CCR, Înalta Curte au micșorat timpii de expirare ai infracțiunilor, presscrierea și așa mai departe. Păi dacă 8 ani nu-ți ajung să dovedești pe cineva, cheltui resurse 16 ani ca să nu obții o condamnare?“, a spus, la Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel