Bogdan Chirieac și Mircea Badea, replici după incidentul din Polonia cu fragmentele de rachetă
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Bogdan Chirieac și Mircea Badea au avut un dialog după ce mai multe fragmente de rachetă au căzut în Polonia.

Bogdan Chirieac a spus că „rușii n-au cu ce și n-au cu cine”, în timp ce Mircea Badea crede contrariul în contextul în care analistul politic a expus scenariile care ar putea urma după căderea rachetei în Polonia.

„Reacția minimă ar putea să fie întărirea apărării aeriene a flancului estic, lucrul acesta se poate face și cu resurse naționale ale țărilor membre, dar și cu resurse internaționale, așa cum se întâmplă cu dotarea armatei din Ucraina. Reacția maximală ar putea fi o zonă de interdicție aeriană în spațiul Ucrainei, astfel încât rachetele rusești să fie doborâte și aviația rusă să fie doborâtă dacă intră într-o anumită zonă”, a zis Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Mircea Badea a intervenit și a spus: „Este ceea ce dorea Zelensky când ne tot spunea că vrea no fly zone. Și noi ce ne așteptăm să facă rușii? Să zică: bine?”

„Rușii nu prea au ce face: n-au cu ce, n-au cu cine”, a răspuns Bogdan Chirieac.

Mircea Badea a zis că el nu crede în teza că „rușii nu au cu ce și nu au cu cine”.

VEZI ȘI: Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit miercuri, de urgenţă

Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit miercuri, de urgenţă, în Indonezia după ce o rachetă, despre care autorităţile de la Varşovia au comunicat că este de fabricaţie rusă, a căzut în estul Poloniei ucigând două persoane, informează AFP.

Şefii de stat sau de guvern ai Statelor Unite, Franţei, Germaniei, Regatului Unit, Italiei, Canadei şi Japoniei s-au întâlnit cu puţin înainte de ora 01:00 GMT în marja summitului G20 din Bali, în prezenţa liderilor spanioli, olandezi şi ai Uniunii Europene.

Nu au avut loc declaraţii publice la începutul întâlnirii, care a continuat cu uşile închise.

Preşedintele american Joe Biden a declarat, miercuri, că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

„Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a declarat preşedintele SUA, conform Reuters.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare.

„Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden.

„Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el.

„În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina", a mai declarat Biden, potrivit dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel