Bogdan Chirieac: Salvele de tun care ar trebui să trezească Bucureştiul
Când vorbim despre război în Marea Neagră nu ne referim la legea offshore, în care politicienii români au reuşit din nou să văduvească România de zeci de miliarde de euro. De data asta, războiul este cât se poate de real.
Trei nave ucrainene au primit ordin de la Kiev să treacă din Marea Neagră în Marea Azov prin strâmtoarea Kerci. Rusia s-a simţit agresată, a deschis focul cu navele sale, şase marinari urcraineni au fost răniţi. Doi dintre ei grav. Navele Kievului au fost arestate.
Au urmat imediat reacţiile SUA, UE şi NATO. Consiliul de Securitate al ONU este convocat pentru astăzi. Rusia este membru permanent şi, la nevoie, are drept de veto împotriva oricărei rezoluţii.
Episodul ne reaminteşte că în Ucraina războiul nu s-a încheiat şi nici nu se va încheia curând. Rusia deţine atât Crimeea, cât şi o zonă tampon - Dombas, în Estul Ucrainei.
Diplomaţia rusă, una dintre cele mai puternice din lume, ştie să trateze reacţiile internaţionale. Cea mai simplă cale este crearea unui nou focar de conflict şi mai aproape de graniţele UE, adică ale României. Nu întâmplător, aproape zilnic, Rusia testază vigilenţa NATO cu avioanele sale de luptă în apropiere de graniţele maritime ale României. Cu siguranţă, Moscova nu va ataca militar România ori vreun alt stat membru NATO sau UE. Nici nu are nevoie să o facă. Destabilizarea politică, care va atrage după sine destabilizarea economică în România, este suficientă pentru deturnarea atenţiei.
România trebuie să devină conştientă că la Est de graniţele sale orice este posibil. Rusia adoră spaţiile-tampon. Doar aşa, în mod artificial, prin fracturi teritoriale, a fost creată chiar Urcraina de către fosta URSS. Pare absurd să credem că salvele de tun trase de marina rusă în Marea Neagră vor răcori capetele înfierbântate de la Bucureşti. Dacă societatea civilă s-ar trezi însă din lupte fratricide, atunci ar putea conştientiza şi politicienii.
România trebuie ferită de orice conflit extern. Atlfel, cu siguranţă, nu mai prindem şi Centenarul din 2020, semnat la Trianon, la Versailles, act care a consfinţit în ochii întregii lumi Marea Unire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News