Bogdan Chirieac: Eu am un regret din anii ’90 / Mohammad Murad: Ține de educația pe care au avut-o românii
Analistul politic Bogdan Chirieac și Mohammad Murad au vorbit, în cadrul emisiunii „De Ce Nu în România?“, de la DC News, despre modul în care românii se raportează la alți români, dar și la străini.
În cadrul emisiunii „De Ce Nu în România?“, la DC News, Bogdan Chirieac și Mohammad Murad au vorbit despre o problemă de raportare la oameni a românilor, problemă ce-și are rădăcinile în perioada comunistă.
„Eu am un regret, vorbind de cariera mea în presă. Eu nu eram de acord nici atunci, dar nu mă puteam opune întotdeauna. În anii ’90, orice om de afaceri român - vă dați seama, abia atunci se nășteau -, era hoț, ticălos și bandit, iar orice investitor străin era respectat. Unii dintre ei, cum a fost cel care a venit la ARO Câmpulung, unde de fapt era o firmă fantomă, îl aprecia lumea de nu vă imaginați. Dacă erau investitori români, nu puteau să treacă.
Asta era în presă, la noi. Această idee din anii ’90 o regăsiți la fel de toxică, astăzi, când vorbim, la nivelul administrației. Administrația din România hăituiește și hărțuiește la maxim antreprenorii români, în schimb tot ce înseamnă firmă străină sau corporație, nu se ating, chiar dacă acolo sunt suspiciuni mai mult decât rezonabile de fraudă, transferuri și așa mai departe. Mă gândesc că e o lipsă de pregătire...“, a spus Bogdan Chirieac.
„Nu, știți ce este? E o chestia foarte interesantă în care, în general, românul, în educația lui de până în ’90, a fost învățat că nimeni nu trebuie să aibă nimic, totul e al statului. Chiar am ascultat povestea unui polițist care îmi spunea că timp de 2-3 săptămâni, când era la birou, era o doamnă în vârstă care îl aborda să-i spună ceva neapărat. Doamna a zis: Domnule milițian, vedeți că, la mine în bloc, la vecina mea de jos, în fiecare seară vine un străin cu un Mercedes și urcă la ea. Doamna încă trăia cu gândul că un străin nu avea voie să viziteze un român. M-ați înțeles“, a explicat Mohammad Murad.
În acest moment, Bogdan Chirieac s-a amuzat copios: „Oh, Doamne!“
„Mai e o chestie. Românii au confort în sărăcie. Acest lucru e văzut de orice altă persoană într-o funcție, care dacă are banii, e invidiat de alt român, dacă străinul are banii, a venit cu banii de afară. Sunt unii care muncesc foarte mult, trebuie să schimbăm aceste viziuni“, a adăugat Mohammad Murad.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News