Bogdan Chirieac, despre moartea lui Ilie Șerbănescu: O minte sclipitoare, era mai tânăr ca noi toți. Înainte de `89, era cel care trecea de cenzura comunistă
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Analistul Bogdan Chirieac a reacționat la moartea economistului Ilie Șerbănescu.

Ilie Șerbănescu, unul dintre cei mai apreciați economiști români, a murit. În anii `90, în guvernul Victor Ciorbea, a fost ministrul reformei, respectiv președintele Consiliului pentru Reformă. De asemenea, acesta a lăsat o veritabilă moștenire academică asupra economiei și a parcursului României în acest sens, reușind să elaboreze cinci cărți de referință. În cadrul unei intervenții telefonice la România TV, analistul Bogdan Chirieac a reacționat la această veste, spunând cine a fost, în opinia sa, Ilie Șerbănescu.

"Avea niște puncte de vedere foarte puternice. Poate că nu erai de acord cu el, dar în orice caz constituia un reper"

"El rămâne în memoria mea și în memoria tuturor, acolo unde se află și 'opera' lui Ilie Șerbănescu, fără doar și poate. Am avut privilegiul să fiu coleg de emisiune cu domnia sa. Avea niște puncte de vedere foarte puternice. Poate că nu erai de acord cu el, dar în orice caz constituia un reper. Era un punct de la care puteai să dezbați. O minte sclipitoare, în ciuda vârstei înaintate. De altfel, Ilie Șerbănescu era mai tânăr ca noi toți. Mergea pe munte la o vârstă de 80 de ani, făcea drumeții, avea un stil de viață foarte sănătos, iar textele sale rămân. Poate că mai puțină lume știe, dar la revista 'Lumea', înainte de 1989, de multe ori textele pe care le scria, și chiar stăteam și mă întrebam cum reușea, treceau de cenzura comunistă. El este cel care ne descria, așa cum se putea în vremea aceea, schimbările care aveau loc în estul european, după ce în Polonia solidaritatea a fisurat sistemul comunist. Vedeam ce se întâmplă în URSS, că era URSS în acel moment. În anii `80, când eram lipiți cu urechea pe 'Europa Liberă' și 'Vocea Americii', Ilie Șerbănescu scria și făcea istoria lumii. După revoluție, să nu uităm că domnia sa a fost numit ministrul Reformei în guvernul Ciorbea și dânsul a vrut să plece de acolo, pentru că nu se făcea nicio reformă. Adică, Ilie Șerbănescu a fost mereu un om de mare caracter și mare verticalitate. La emisiunile lui Victor Ciutacu la care a participat ani de zile, mai bine de un deceniu, avea puncte de vedere cu care adesea nu puteai să fi de acord, dar asta nu însemna că nu le puteai discuta și nu puteau să fie un reper. Rămâne în spatele său, zic eu, o 'operă' monumentală a unui om excepțional. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească", a declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel