Bogdan Chirieac, despre "favoritele" la alegerile prezidențiale: Există, totuși, o figură proaspătă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Într-o intervenție la postul de televiziune Realitatea Plus, analistul politic Bogdan Chirieac a făcut o serie de observații referitoare la viitoarele alegeri prezidențiale din România. Acesta a analizat profilul principalilor candidați la alegerile prezidențiale, cu aplecare asupra "favoritelor".

Bogdan Chirieac a afirmat că Elena Lasconi, candidată la prezidențiale, are un avantaj semnificativ, fiind o figură proaspătă, comparativ cu ceilalți candidați politici consacrați.

"Doamna Elena Lasconi va candida la prezidențiale, n-am niciun fel de îndoială în acest moment. Dacă, în mod aberant, PNL-ul va insista să pună prezidențialele în noiembrie, în loc de septembrie, așa cum au stabilit (sau cum bătuseră în cuie cu PSD-ul, atunci când au comasat alegările locale cu parlamentarele), doamna Elena Lasconi va avea și mai mult timp să se pregătească. Are un avantaj important, zic eu, poate crucial, față de ceilalți candidați.

Citește și - Marcel Ciolacu, atac la Nicolae Ciucă: Onoarea nu e doar pe panouri

Este o figură proaspătă. Sigur, puteți să-mi spuneți că doamna Elena Lasconi vine cu 9.500 de voturi dintr-un oraș mic. Da, așa e. Însă de acolo, doamna poate să meargă direct la CSAT — e mult, e peste așteptări, e îngrijorător chiar și pentru partenerii strategici. Toți ceilalți candidați relevanți sunt, ca să spunem așa, trecuți prin viață politică, prin contactele externe: e vorba de Ciolacu, de Ciucă, de Geoană".

De asemenea, a menționat că Laura Codruța Kövesi nu va candida, cel mai probabil, deși ar avea șanse, și că Ana Birchall, deși respectabilă, nu are șanse reale la președinție din cauza lipsei unui sprijin politic puternic.

"Cât despre celelalte candidate pentru funcția de Președinte al României, doamna Laura Codruța Kövesi a fost favorită, prima pe listă, având șanse la președinție. Dintr-o mie de motive, însă, dânsa nu cred că va mai candida. Se pare că va rămâne unde este dânsa, la Luxembourg, la Parchetul European. Deci se pare că doamna Laura Codruța Kövesi nu candidează, nu că n-ar avea șanse.

Citește și - Finala la prezidențiale, influențată de data alegerilor. Bogdan Chirieac arată candidatul care "poate furniza o surpriză majoră". "Vine de departe, de nicăieri"

Pe doamna Ana Birchall o știm cu toții, este o persoană respectabilă, în opinia mea, fără nicio șansă la președinția română. Doamna Elena Lasconi, dacă-și adună toate cioburile, are din capul locului undeva la 15%. Fiindcă e vorba de USR — e vorba de cei doi candidați, Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe, care împreună au vreo 5,5%, mai e și partidul REPER, cu 3%, deci se duce la această zonă de 15%, de la care dânsa poate crește".

În plus, analistul politic a mai menționat că Mircea Geoană își va anunța candidatura după terminarea misiunii la NATO, iar campania Anei Birchall ar putea fi în favoarea sau împotriva acestuia.

"Domnul Mircea Geoană își va anunța candidatura, nu a făcut un secret din asta, a spus doar că întâi are de terminat misiunea de la NATO, probabil pe 12 iulie. O să vedem dacă această campanie a doamnei Birchall va fi în favoarea domniei sale sau va fi îndreptată împotriva lui Mircea Geoană.

Doamna Ana Birchall este fost ministru delegat pentru Afaceri Europene, fost ministru al Justiției, vorbește perfect în limba engleză, a studiat la Yale, în Statele Unite — o universitate prestigioasă. Eu spun totuși că, neavând în spate un partid politic, neavând în spate organizații, este imposibil", a conchis Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel