Bogdan Chirieac, despre avionul doborât: Unul dintre cele mai grave evenimente din Europa după Războiul Rece
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Analistul Bogdan Chirieac spune că războiul din Ucraina nu a fost luat în seamă până acum de liderii occidentali. "Este de necrezut ca un avion care zbura deasupra Europei să fie dat jos de criminali la cea mai mare altitudine", iar incidentul acesta nu poate declanșa un conflict între Rusia și SUA, mai este de părere Chirieac.

În opinia lui Bogdan Chirieac, incidentul din Ucraina seamnă cu cel din 1983, când  un avion al liniilor aeriene sud-coreene, cu 269 de persoane la bord, având destinația Seul, a fost doborât de un avion de interceptare sovietic, SU-15.

"A fost un moment cumplit, de maximă încordare, deoarece ne aflam în timpul Războiului Rece în acel moment. Acum ne aflăm într-o situație de ignoranță, ca să fim eleganți, iresponsabilitate, în care se află atât liderul de la Moscova, pe cel din Ucraina nici nu-l iau în seamă, Poroshenko, pentru că acesta nici nu există, cât și liderii occidentali. 

Citește și: Avion prăbușit în Ucraina. Separatiștii par să revendice doborârea aeronavei Boeing 777

În Ucraina are loc un război adevărat cu mii de morți și răniți, un război care nu este luat în seamă în niciun fel. Iată că acum descoperim că niște criminali cu o rachetă de mână pot să doboare un avion comercial de ultimă generație, Boeing 777, aflat la altitudine de croazieră de 10.600 de metri", spune Chirieac. 

"Acest lucru deschide apetitul tuturor teroriștilor din lume să achiziționeze acel armament. Acum câțiva ani se discuta ca avioanele comerciale să fie dotate cu apărare antirachetă. Numai El Al s-a dotat cu aceste dispozitive.

Citește și: Pasager din MH17, mesaj incredibil înainte de decolare

Este de necrezut ca un avion care zbura deasupra Europei să fie dat jos de criminali la cea mai mare altitudine. Reacția se vede: bursele s-au prăbușit, toată lumea își dă seama acum că în Ucraina este război, toată lumea își dă seama că nu s-a rezolvat nimic în disputa Rusia-Occident.

Înspăimântător este că o rachetă de umăr poate doborî un avion aflat la altitudine de croazieră. În acest moment, pe traficul de armament, un asemenea instrument  se va vinde cu greutatea sa în aur", a declarat Bogdan Chirieac.

"În acest moment toată lumea a încremenit, discuții la telefon Putin-Obama, toți liderii occidentali și-au întrerupt programul, să vedem ce o să fie".

Citește și: Fost ambasador la Moscova: imaginea Rusiei, distrusă

Bogdan Chirieac nu exclude nici varianta unui accident. "Ar fi bine să fie un accident. Îngrijorător este că, dacă nu este un accident, dacă este opera Rusiei sau a Ucrainei sau a separatiștilor, avem de-a face cu unul dintre cele mai grave evenimente din Europa după terminarea Războiului Rece. După 10 ani de război în fosta Iugoslavie, niciodată un avion comercial nu a fost doborât deasupra acestui teritoriu". 

Chiar dacă la bordul avionului au fost și cetățeni americani, Chirieac spune că: "Nu vom avea un război Rusia-SUA. Dacă a fost un accident din partea Federației Ruse, probabil că vom avea noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Nimeni nu acceptă în lumea de astăzi să dobori un avion comercial".

Citește și: Avion prăbușit în Ucraina. Un pilot prezintă două ipoteze ce ar putea explica prăbușirea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel