Data publicării:

Bogdan Aurescu (MAE): România propune crearea unei platforme de dialog

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, joi, că România propune crearea unor platforme de dialog pentru construirea încrederii, Security Trusts. 

"Avem nevoie de consolidarea încrederii şi de un dialog funcţional. Asta nu presupune neapărat acceptarea obiecţiilor celuilalt (...) Dificultăţile cu care ne confruntăm în ultimii ani în procesul de avansare cu succes şi cu un grad de eficienţă, noi dorim spre 100% (...) în relaţionarea cu statele din vecinătate, rezultă din lipsa unui dialog politic complex, sigur alături şi de alţi factori, dar un dialog politic complex care să urmărească aplanarea tensiunilor încă din fazele incipiente de evoluţie a acestora. În contextul în care asistăm la o proliferare a nucleelor de instabilitate, trebuie să recunoaştem că suspiciunea guvernează de multe ori atmosfera din vecinătatea lărgită a UE. Iată de ce încrederea este elementul pe care noi am dorit să ne concentrăm", a spus ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la a doua sesiune a dezbaterilor "Dialoguri@MAE", potrivit Digi24

Bogdan Aurescu a spus că trebuie creat "un mediu sigur, stabil şi prosper lângă frontierele noastre", "prin construirea unui climat de încredere, prin eliminarea suspiciunilor". 

"Trebuie să urmărim angajarea vecinilor"

Ministrul de Externe a adăugat că "Pentru aceasta însă trebuie să urmărim angajarea vecinilor, trebuie să construim o zonă de încredere şi securitate în jurul partenerilor care sunt incluşi în politica europeană de vecinătate în cadrul unui spaţiu contiguu de la Oceanul Atlantic prin Nordul Africii, trecând prin Orientul Mijlociu, vecinătatea estică până în nordul continentului european". 

UE trebuie să se uite la sursa problemei

"Situaţia este dată de faptul că statele membre din sud sunt supuse unei presiuni migratorii imense, imposibil de gestionat fără solidaritate la nivel european şi chiar mai larg. Dar asta înseamnă de fapt tratarea efectului. UE trebuie, în timp ce tratează efectul, să se uite şi la sursa problemei. Sunt state membre ale UE care deja spun că una dintre cauze este lipsa dezvoltării în nordul Africii", a spus Bogdan Aurescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel