Bogdan Aurescu a pledat pentru reluarea Comisiei Mixte Româno-Sârbe privind minoritățile naționale
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Bogdan Aurescu a pledat pentru  reluarea Comisiei Mixte Româno-Sârbe privind minoritățile naționale  /  Sursă foto: MAE
Bogdan Aurescu a pledat pentru reluarea Comisiei Mixte Româno-Sârbe privind minoritățile naționale / Sursă foto: MAE
Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit miercuri, 3 martie 2021, pe ambasadorul Republicii Serbia în România Stefan Tomašević.

Întrevederea cu ambasadorul sârb a prilejuit trecerea în revistă a stadiului relațiilor bilaterale, ambele părți reconfirmând dorința pentru dinamizarea dialogului politic la nivel înalt şi de lucru, impulsionarea proiectelor de colaborare sectorială şi avansarea soluţionării unor dosare bilaterale de interes crescut. Totodată, a fost abordat parcursul european al Serbiei, precum şi cooperarea în formate multilaterale.

Cu acest prilej, oficialul român a salutat interesul omologului sârb, Nikola Selakovic, pentru efectuarea unei vizite la București în acest an, la invitația ministrului român de externe, în vederea stabilirii de noi direcții și demersuri pentru consolidarea cooperării bilaterale.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa identificării de acţiuni şi proiecte comune care să contribuie în mod concret la dezvoltarea, în continuare, a cooperării economice, inclusiv comerciale şi investiţionale, bilaterale. În context, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la oportunităţile de creştere a conectivităţii în transporturi şi energie şi de intensificare a schimburilor comerciale româno-sârbe.

Românii din Serbia, subiect de interes pentru Aurescu

 

Șeful diplomației române a reiterat solicitarea părţii române privind reluarea cât mai curând a activității Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Sârbe privind Minoritățile Naționale, respectiv nominalizarea co-preşedintelui sârb al acestei structuri, care reprezintă forumul consacrat pentru examinarea și soluționarea situațiilor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naţionale înrudite.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat angajamentul României de a sprijini viitorul european al Serbiei, subliniind, în context, importanța implementării cu succes a agendei de reforme interne pentru obținerea unor rezultate consecvent pozitive în alinierea la standardele europene. În acest context, a reafirmat disponibilitatea statului român de a furniza sprijin tehnic pentru armonizarea cu acquis-ul comunitar, astfel încât să fie posibilă deschiderea de noi capitole în cadrul procesului de aderare la UE.

Ambasadorul sârb Stefan Tomašević a exprimat deschiderea autorităților sârbe pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale și încrederea că acestea vor fi consolidate şi diversificate în perioada următoare. Din perspectiva interlocutorului sârb, domeniile cooperării transfrontaliere, comerciale și investiționale, precum infrastructură și turism, prezintă un potențial în continuare semnificativ pentru avansarea relațiilor româno-sârbe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel