Bodyguardul lui Putin, promovat ca ministru al Urgențelor. Predecesorul său, mort în condiții suspecte, după ce a fost pregătit să fie urmașul liderului de la Kremlin
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Bodyguardul lui Putin, promovat ca ministru al Urgențelor. Predecesorul său, mort în condiții suspecte, după ce a fost pregătit să fie urmașul liderului de la Kremlin / Foto: Captură video Daily Mail
Bodyguardul lui Putin, promovat ca ministru al Urgențelor. Predecesorul său, mort în condiții suspecte, după ce a fost pregătit să fie urmașul liderului de la Kremlin / Foto: Captură video Daily Mail
Vladimir Putin l-a promovat pe fostul său bodyguard personal ca ministru al Urgențelor.

Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat pe fostul său bodyguard personal ca ministru al Urgențelor, la câteva luni după ce predecesorul său a a murit în mod misterios, scrie Daily Mail. Generalul-maior Alexander Kurenkov, în vârstă de 49 de ani, nominalizat de Putin, este al șaselea bodyguard al președintelui rus care este numit în funcții înalte guvernamentale.

Ultimul bărbat care a ocupat postul de ministru al Urgențelor a fost Yevgeny Zinichev, de asemenea un fost gardian al lui Putin, care a murit în condiții suspecte, căzând într-o cascadă de 90 de metri, existând astfel suspiciuni de crimă.

Supranumit „omul fără față”, se știe puține despre trecutul lui Kurenkov, cunoscându-se doar că acesta a servit în agenția de contrainformații FSB, precum și în FSO, responsabil cu paza înalților oficiali.

Peskov: Putin îl cunoaște bine

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat: „Putin îl cunoaște bine personal. Și alegerea înseamnă că, potrivit șefului statului, calitățile personale, de serviciu și profesionale ale lui Kurenkov îi vor permite să servească în această funcție”.

Criticii spun că Vladimir Putin este din ce în ce mai paranoic și are încredere deplină doar în cei care și-au dovedit loialitatea, riscându-și viața pentru el.

Înregistrările oficiale spuneau că Yevgeny Zinichev, ministru al Urgențelor, care era „pregătit pentru țar ca un posibil succesor” al lui Putin, a fost ucis în încercarea de a „salva un om” la cascada Kitabo-Oron, în septembrie 2021. Vladimir Putin a fost vizibil supărat la înmormântarea lui Zinichev, numind moartea lui o „pierdere personală de neînlocuit”.

Unii analiști credeau că președintele rus l-a pregătit pe Zinichev, și el cândva un agent KGB, ca eventual succesor al său. El ocupase deja funcția de director adjunct al FSB și comandant secund la Ministerul Apărării.

Zinichev, care deținea gradul de general, se bucurase de o ascensiune spectaculoasă sub puterea Putin și ar fi urmat să aibă un nou rol puternic în consiliul de securitate al Kremlinului, când a fost ucis în misteriosul incident de la cascadă. Profesorul Valery Solovey a susținut: „Nu a fost vorba despre moartea, ci uciderea generalului. Nu a murit singur, alți câțiva oameni au murit împreună cu el”.

Bărbatul pe care se presupune că a încercat să-l salveze, cameramanul Alexander Melnik, în vârstă de 63 de ani, a murit și el. Putin i-a acordat o distincție post-mortem lui Yevgeny Zinichev, de Erou al Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel