Bodyguardul lui Pavel Durov este român. Culisele arestării fondatorului Telegram. „Nu-i venea să creadă”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Tucker Carlson
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Tucker Carlson
Află în articol mai multe detalii despre arestarea lui Pavel Durov, fondatorul Telegram.

Au apărut detalii din culisele arestării lui Pavel Durov, fondatorul Telegram. Postul de televiziune francez TF1 a venit cu mai multe detalii în acest sens, precizând faptul că anchetatorii francezi urmăriseră timp de câteva luni de zile avionul său privat, înainte de a-l reține. Astfel, aceștia ar fi urmărit în special traseul avionului Embraer Legacy 600 și au analizat cu atenție obiceiurile lui Pavel Durov, stilul său de viață, anturajul, dar locurile frecventate de miliardarul de 39 de ani care și-a făcut avere în special prin dezvoltarea mesageriei criptate Telegram. În plus, sursa citată precizează faptul că din martie 2024, un judecător de instrucție a emis un mandat de percheziție, iar Pavel Durov a fost inclus pe lista persoanelor căutate (FPR).

În dimineața zilei de 24 august, pe telefoanele poliției a sunat o alertă: Pavel Durov este înregistrat pe un plan de zbor de la Baku (Azerbaijan) la Le Bourget. S-a dat ordin ca acesta să fie arestat, dar prezența miliardarului la bord trebuia încă confirmată. După-amiaza, anchetatorii au primit informația: el se afla într-adevăr la bord.

Cum a fost arestat Pavel Durov. Bodyguardul lui este român


Atunci când a coborât din avion, nimic nu a părut ieșit din comun pentru miliardar. Niciun polițist nu era la vedere, iar Pavel Durov și-a ridicat bagajele și s-a îndreptat spre lounge-ul VIP de pe aeroportul Le Bourget. Alături de el se afla asistenta a (foarte activă pe Instagram și care nu ezită să posteze fotografii din călătoriile ei cu Durov) și bodyguardul său, de naționalitate română. Cei trei s-au instalat în lounge-ul rezervat de obicei VIP-urilor în timpul verificărilor de identitate. Acolo au venit la scurt timp și primii polițiști de Poliția de Frontieră.

Aceștia i-au invitat să urce la etaj, iar acolo îi aștepta „capcana”. Polițiștii l-au infprmat pe Pavel Durov cu privire la drepturile sale și l-au anunțat că va fi plasat în arestul poliției. „Nu-i venea să creadă”, a comentat o sursă pentru TF1. Asistentul sa și bodyguardul nu au fost reținuți. Ei se vor afla în stare de libertate și nu le vor fi aduse acuzații, dar vor trebui să dea declarații în cadrul anechetei, la invitația polițiștilor care se ocupă de dosarul lui Durov. 

Durov a susținut că a venit în Franța pentru a se întâlni cu Macron


Presa franceză relatează faptul că limba sa maternă, care este rusă și în afară de câteva cuvinte de franceză, șeful Telegram mai cunoaște engleză și italiană. El le-ar fi spus anchetatorilor a venit în Franța „pentru a-l întâlni pe Emmanuel Macron”. O declarație pe care anturajul lui Emmanuel Macron o neagă la TF1-LCI.

Sursa citată mai menționează că acum se pune și problema naționalității mogulului tehnologiei din Sankt Petersburg. El și-a predat cele patru pașapoarte tribunalului: rus, francez, al Emiratelor Arabe Unite și unul din Caraibe.

Potrivit informațiilor noastre, dosarul său de naturalizare conține numeroase ștampile roșii „cerere refuzată”. Deși „Pavel Durov nu îndeplinește niciun criteriu corespunzător unei cereri de naturalizare franceză”, detaliază o sursă, el a fost naturalizat francez prin decretul din 23 august 2021. La 25 august același an, această decizie a fost publicată în Jurnalul Oficial.  În 1 aprilie 2022, el a râs despre asta pe canalul său Telegram: „Va trebui să-mi pun numele franțuzesc Paul du Rove”. 

Pavel Durov, sub control judiciar

Acum Pavel Durov nu mai poate părăsi Franța. El se află sub control judiciar, care prevede o garanție de cinci milioane de euro, un check-in la secția de poliție de două ori pe săptămână și o interdicție de a părăsi teritoriul francez.

Provocarea anchetatorilor va fi acum să materializeze infracțiunile, să dovedească modul în care Durov ar fi fost complice la infracțiuni și la comiterea acestora. Ancheta se poate extinde până la optsprezece luni, iar în acest timp, Durov va rămâne în Franța sub control judiciar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel