Data publicării:
Bode: Udrea va fi adusă în România până în 20 iunie
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat, miercuri, faptul că Elena Udrea va fi adusă în România până în data de 20 iunie.
„În urmă cu câteva ore am primit o solicitare din Bulgaria pentru a realiza procedurile de extrădare până pe 20 iunie, acum se analizează un plan de extrădare, până pe 20 iunie statul român o va aduce”, a declarat miercuri Lucian Bode.
Curtea de Apel de la Sofia a decis, în data de 10 iunie 2022, că Elena Udrea va fi predată autorităților din România. Decizia este definitivă.
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.
Citește și - Udrea: Nu m-am înțeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare!
Elena Udrea a transmis un mesaj de ultimă oră.
„1. Nu m-am inteles cu Florian Coldea sa ma scape de dosare!
2. Nu sunt partenera de afaceri cu Florian Coldea!
3. Nu m-am intalnit si nici nu am vorbit cu Florian Coldea, nici macar intamplator, din decembrie 2014!
4. Este posibil ca eu si Florian Coldea sa avem prieteni comuni, dupa cum este sigur ca avem adversari comuni. Dar asta nu ne-a facut pe mine si pe el, prieteni.
De 2 luni se vehiculeaza sistematic si dupa un plan bine organizat aceste intoxicari, de aceea consider foarte importante clarificarile de mai sus!”, a scris Elena Udrea pe Facebook. Vezi articolul aici!
Citește și - Extrădare Elena Udrea. Judecător bulgar: Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie
Un complet format din trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul 'Gala Bute'.
Conform documentelor din instanţa bulgară, completul a fost format din judecătorii Plamen Datsov (preşedinte), Dimitar Fikiin şi Svetla Bukova, aceasta din urmă fiind raportor în cazul Elenei Udrea.
'Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influenţeze decizia instanţei, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz', a spus magistratul Svetla Bukova.
Decizie finală a Curţii de Apel din Sofia
Potrivit deciziei finale a Curţii de Apel din Sofia, 'există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul Elenei Udrea şi că autorităţile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide acest caz, care se examinează în prezent în instanţa de acolo'.
De asemenea, instanţa bulgară 'nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva Elenei Udrea'.
În ceea ce priveşte locurile de detenţie şi condiţiile din acestea, instanţa de la Sofia precizează că 'autorităţile române au ţinut cont de această problemă şi lucrează pentru a o depăşi, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reţinutei Elena Udrea'.
'Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad a dispus întoarcerea în România. Această decizie a fost însă atacată de avocaţii Elenei Udrea la Curtea de Apel din Sofia. După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente şi fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia', mai spun judecătorii bulgari.
În timpul procesului, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităţilor române, întrucât există toate temeiurile în acest sens şi nu există dovezi că drepturile şi libertăţile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă. 'Ea a fost condamnată pentru corupţie în România şi nu are niciun obstacol în a-şi ispăşi pedeapsa acolo', a precizat Parchetul bulgar. Vezi articolul aici!
Chirieac: Sper ca Elena Udrea să înceapă să povestească
„În cazul doamnei Udrea, eu îmi doresc, după ce, știți bine cum s-a dat decizia aceea a Curții din România, în disprețul Constituției și a deciziilor Curții Constituționale, ca domnia sa să facă lumină și să povestească, fiindcă știe ce s-a întâmplat, pagini din istoria întunecată a așa-zisei justiții și a serviciilor secrete din România de până în 2014.
Eu sper să o facă, fiindcă eu nu doresc pedepse, nu doresc oprobiul public, nu doresc nimic din toate aceste lucruri, dar trebuie să conștientizăm ce s-a petrecut în acea perioadă, când au fost greșeli uriașe, multe dintre ele dezvăluite de noi, presa, de dumneavoastră. Vorbesc de abuzurile uriașe care se făceau în vremea fostului președinte Traian Băsescu, dar și după ce nu a mai fost domnia sa, o perioadă de 2-3 ani. Măcar știm de unde să plecăm, fiindcă justiția din România trebuie reformată din temelii, adică un stat nu se poate dezvolta în acest mod. Inclusiv corupția profundă este cauzată de actualul mod de organizare a justiției din România.
Din nefericire pentru doamna Udrea, în niciun caz nu mă bucur că va fi aruncată în temniță nu știu câți ani, fiindcă are multe procese, dar dânsa, care a dovedit mult curaj de-a lungul timpului, cred că poate să intre în istorie și cu acest aspect, cu dezvăluirile. Cum s-au aranjat dosare, cum s-au dat sentințe politice, cum s-au dat ordine... sunt convins că dacă dânsa s-ar hotărî să vorbească am înțelege foarte multe din istoria noastră recentă.
S-au scurs mulți ani, cred că sunt opt, deci prescripția a intrat în vigoare. Nu vrem dosare penale, că oricum nu se va întâmpla așa ceva, dar măcar să știm. Să știm unde au lăsat părțile moi, intrările în sălile de judecată, că mai știm noi că generalul Dumbravă, că mai știm că nu știu ce a aflat... . Nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea sa. Nici măcar răzbunarea. Doamna Udrea poate să aibă un rol important în acest proces. Să aflăm toate nenorocirile care s-au petrecut în acea perioadă.“, a spus Bogdan Chirieac. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News