Lucian Bode, despre Spațiul Schengen: România contribuie la consolidarea securității UE, dar fără beneficii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Lucian Bode, Sursa Foto Gov.ro
Lucian Bode, Sursa Foto Gov.ro
"România contribuie constant și activ la eforturile de consolidare a securității UE, dar fără beneficiile aferente", a declarat vineri Lucian Bode, ministrul de Interne, care a cerut joi, la Consiliul Justiție și Afaceri Interne, acceptarea României în Spațiul Schengen.

„Am exprimat foarte clar poziția României în această situație, România este unul dintre cele trei state care apără frontierele externe ale Uniunii Europene, iar, în aceste zile, cu escaladarea conflictului din Ucraina, vedem ce înseamnă contribuția concretă, reală a României la asigurarea securității celui mai lung segment al frontierei externe a UE, vorbim de cei 2.050 de km de frontieră pe care România îi gestionează”, a spus vineri Luacian Bode.


Acesta spune că a transmis joi la Consiliul Justiție și Afaceri Interne că România trebuie să devină cât mai rapid cu putință membră a spațiului Schengen.

„România aplică integral acquis-ul Schengen și contribuie constant și activ la eforturile de consolidare a securității UE, dar fără beneficiile aferente”, a mai spus ministrul de Interne.

Reamintim ca aceasta declarație vine in contextul in care Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat luni, în cadrul unei vizite oficiale în România, că este momentul ca România să fie membru deplin al spaţiului Schengen.

„Sper că se va întâmpla curând. Comisia a făcut, după cum ştiţi, în aceşti zece ani, evaluarea că România este pregătită pentru Schengen. Iar aceasta este poziţia noastră în continuare”, a declarat comisarul UE, Ylva Johansson.

„Încercăm să convingem Consiliul să avanseze, deoarece este momentul ca România să fie membru deplin în Schengen”, a spus Johansson în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul de interne, Lucian Bode.

Încă din 25 ianuarie, înainte de începerea conflictului ruso-ucrainean, ministrul de Interne Lucian Bode, sublinia faptul ca României trebuie să îi fie "recunoscut rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a Uniunii Europene", "(...) ne menţinem obiectivul nostru legat de aderarea la spaţiul Schengen”. Acest lucru se întâmpla în cadrul unei conferințe la Viena, unde acesta s-a întâlnit cu Gerhard Karner, ministrul federal de interne al Austriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel