Bode, despre achiziţia de BMW-uri: Licitaţia este corectă. Drulă dezinformează
Autor: Rodica Mitu | Publicat pe: 06 oct 2022, 12:38
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Lucian Bode a spus că licitaţia pentru achiziţionarea de autospeciale marca BMW este una corectă.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, joi, că licitaţia pentru achiziţionarea de autospeciale marca BMW este una corectă, iar preşedintele USR, Cătălin Drulă, „dezinformează cu bună ştiinţă", susţinând că acesta din urmă este cel care a semnat, în calitate de ministru al Transporturilor, fişa cu detaliile tehnice pentru această tranzacţie.

Lucian Bode a prezentat într-o conferinţă de presă concluziile Raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului în legătură cu licitaţia pentru achiziţionarea a 300 de autoturisme.

„L-am văzut pe fostul ministru al Transporturilor, domnul Drulă, în goana după audienţă afirmând, citez: 'a ieşit poliţia lui Bode să mintă pentru el şi pentru Iohannis'. Plin de tupeu, domnul Drulă acuză o conspiraţie la nivel înalt omiţând să spună ce rol important şi determinant îl are în această speţă. Ca să punem lucrurile în contextul lor real, vă prezint concluziile raportului Corpului de Control şi, evident, cronologia evenimentelor. (...) Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne a constatat următoarele: necesitatea achiziţiei este una reală şi evidentă. Poliţia Rutieră are nevoie imperativă de mijloace performante pentru atingerea obiectivului naţional de reducere a numărului de victime ale accidentelor rutiere", a declarat Lucian Bode, citând din document.

El a adăugat că toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.

„Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă - Inspectoratul General al Poliţiei Române, cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale. Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finaliza licitaţia, a fost dat de către ANAF, autoritate care supraveghează toate achiziţiile din România", a indicat ministrul de Interne.

Lucian Bode a spus că licitaţia este corectă şi arată că Ministerul Transporturilor condus de către Cătălin Drulă, în prezent liderul USR, ar fi aprobat cererea de finanţare pentru cele 300 de autospeciale, inclusiv fişa cu detaliile tehnice.

„Îmi pare rău că unii vor fi dezamăgiţi, dar licitaţia este corectă, iar domnul Drulă dezinformează cu bună ştiinţă. Iată de ce. În 2017, discuţiile dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Ministerul Transporturilor constată nevoia unui sistem modern de monitorizare a traficului. În 2018, discuţiile se încheie cu o concluzie: necesitatea unei cereri de finanţare însoţită de specificaţiile tehnice. La 1 octombrie 2020, Inspectoratul General al Poliţiei Române depune cererea de finanţare şi fişa tehnică, proiectul tehnic. La data de 12 noiembrie 2020 se emite Hotărârea de Guvern 971, prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect. Am aici Hotărârea 971 (...), evident semnată de asociatul politic mai nou al domnului Drulă, domnul Ludovic Orban, în care veţi găsi, evident, printre altele, achiziţionarea a 300 de autospeciale. La 25 mai 2021, Ministerul Transporturilor condus de Cătălin Drulă aprobă cererea de finanţare, inclusiv fişa cu detaliile tehnice. În 5 iulie 2021, în baza acordului dat de ministerul condus de domnul Drulă, se semnează contractul de finanţare numărul 106/2021, contract evident semnat între Ministerul Transporturilor, pe de o parte, şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, pe de altă parte, în calitate de beneficiar. Ca reprezentant al Ministerului Transporturilor, evident, este domnul ministru Drulă", a mai afirmat Bode, citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?