Bobotează ursit busuioc. De ce nu vă visați alesul. Greșeala pe care o faceți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Diaconu Iordana, soție de veteran de război, ne-a acordat un interviu în exclusivitate din care fiecare a învățat propriile lecții de viață.

Interviul a fost foarte lung, motiv pentru care am decis să-l public în mai multe părți. Și pentru că astăzi este Boboteaza, am ales un fragment despre un obicei al tinerelor. Fetele pun busuioc sub pernă pentru a-şi visa alesul, doar că... de cele mai multe ori, nu îl visează. Bunica Iordana a povestit cum era pe vremuri în privința acestui obicei.

[citeste si]

"Legat de anii când eram eu domnişoară acasă, aveam tot felul de tradiţii. De Bobotează, toate fetele din sat puneau busuioc sub pernă pentru a vedea chipul ursitului. Eu nu l-am văzut pe al lui Vasile şi totuşi el a fost singurul meu om. L-am iubit mult, Dumnezeu să-l ierte! Şi era obicei ca înainte de culcare să mănânci o pâinică din aluat nedopsit cu sare şi cel care în vis venea cu ulciorul de apă să îţi potolească setea, acela era bărbatul tău. Şi să nu uit, trebuia să ţii post negru înainte de asta, adică în ziua de dinainte. Altfel, degeaba puneai busuioc sau verighetele sub pernă. A doua zi, ne adunam cu toatele la poartă să povestim ce am visat. Unele erau tare supărate că nu visaseră nimic. Ce obiceiuri mai erau oare? Stai să îmi amintesc. Uite, se punea un pieptene sub prag peste care trebuia să treacă un preot atunci când se sfinţea casa. Apoi, îl luai şi-l puneai sub pernă pentru a-ţi visa bărbatul", a spus Diaconu Iordana pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel