Data publicării:

Boboteaza și Sfântul Ioan, la un pas să fie declarate sărbători legale pentru români

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat, marți, un aviz favorabil pentru un   proiect de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, de Sărbătoarea Botezului Domnului şi Soborul Sf. Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală.

Proiectul de lege a fost inițiat de PSD și fost deja adoptat de Senat. După raportul Comisiei de Muncă, deputații vor da votul final acestui proiect, miercuri în ședința de plen.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, declara președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. „Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, declara  Marcel Ciolacu.

Câteva zeci de parlamentari de la PSD au inițiat  proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

Zilele libere legale în 2022

În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale:

- 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou)

- 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române)

- 22 aprilie (Vinerea Mare):

- 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox)

- 1 mai (Ziua Muncii)-

1 iunie (Ziua Copilului)

- 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii)

- 15 august (Adormirea Maicii Domnului)

- 30 noiembrie (Sfântul Andrei)

- 1 decembrie (Ziua Naţională a României)

- 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel