Data actualizării:
Data publicării:

Boboteaza în pandemie. Dan Ciachir: E o idee excelentă ca apa să fie așa / Singura TAINĂ care poate fi săvârșită de un laic

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Boboteaza
Boboteaza

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre taina Botezului și despre experiența avută la Biserica Kretzulescu din București.

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre importanța tainei Botezului Domnului: 

„Am fost la slujba de Bobotează la Biserica Kretzulescu, era lume destulă. Mai întâi, slujba Bobotezei se ține în biserică, iar apoi se iese afară, acolo unde e posibilitatea să se iasă, iar la Kretzulescu este, în stânga Palatului Regal, și se citește din Isaia. Se citesc niște versete superbe. El e profetul care vestește venirea lui Mesia cu datele lui Hristos, în care să recunoască trăsăturile de personalitate ale lui Hristos. Este promis poporului ales un Mântuitor, doar că evreii vedeau mai mult în latură politică, să-i elibereze de romani, sau în latură economică.

E o slujbă de sfințire a apei, iar acolo unde Eparhia are port la Dunăre sau la Mare, sfințirea are loc chiar în marile ape ale Dunării și Mării Negre. La catolici are loc la Marea Mediterană“, a punctat Dan Ciachir.

Botezul, singura taină pe care o poate săvârși un laic

„Cred că erau aproximativ 80-100 de persoane. După ce s-a sfințit apa în exteriorul bisericii, am reintrat înăuntru. E o slujbă specială care se ține într-o zi în care nu se slujește liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, ci liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Nu se slujește decât de 10 ori pe an în Biserica noastră. E o idee excelentă ca apa să fie ambalată în sticle, oamenii nu se mai înghesuie, fiecare își ia sticla. Eu am acasă apă de de 5-6 ani, de la Aghiazma Mare, care, după cum știți, se ia numai pe nemâncate, și, mai ales în această perioadă, până pe 14 ianuarie. Până la Odovanie, adică sfârșitul praznicului. Marile sărbători au o continuitate și pot dura mai multe zile.

Această operă de spălare a păcatului începe cu Botezul lui Hristos. El predă această taină înainte de a se Înălța: Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și-al Fiului și-al Sfântului Duh. Prima taină a unui creștin este Botezul. Dacă nu ai fost botezat, nu poți fi creștin. Botezul e singura taină pe care o poate săvârși un laic, mai ales pe vremuri, chiar dacă nu era apă, se boteza astfel, iar dacă trăia copilul, preotul îi recunoștea această capacitate instituită de Biserică și doar completa cu celelalte taine, cu Euharistia și cu Mirungerea. Copilul se afundă de trei ori pentru că așa a fost afundat și Hristos în apele Iordanului. Botezul săvârșit de Ioan Botezătorul nu amintește de botezul nostru. De aceea, un sinod din Cartagina condamna pe cei care nu voiau să săvârșească botezul. Este taina de intrare în creștinătate, în Biserică. Totuși, au fost cazuri când întâi se alegeau episcopi și apoi se creștinau, la începuturi, când creștinismul abia își făcea simțită prezența la nivel mare“, a conchis Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel