Boboteaza, 6 ianuarie. Inițial, Crăciunul și Boboteaza s-au sărbătorit împreună. Ciachir: Singura Taină care poate fi administrată de un laic
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Publicistul Dan Ciachir a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru DC News, despre taina Botezului.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Dan Ciachir a vorbit despre Taina Botezului și particularitățile acesteia în lumea ortodoxă:

„Până în secolul al IV-lea, Crăciunul și Boboteaza s-au sărbătorit împreună. Sfântul Ioan Gură de Aur evocă acest lucru, pentru că el a trăit până în anul 407. Au fost două sărbători care inițial s-au prăznuit împreună.

În Vechiul Testament este numit Legământul Legii, pe când în Noul Testament se numește Legământul Harului. Aceasta e una din cele 7 Taine ale Bisericii și aceasta se administrează nou-născutului împreună cu Mirungerea și cu Sfânta Euharistie. Mulți se întreabă cum poate acel copil să înțeleagă ce e Euharistia și Mirungerea, însă pentru el garantează nașii.

Botezul este singura dintre cele 7 taine ale Bisericii pe care o poate administra și un laic. Dacă un copil este pe moarte, i se poate face Botezul de către un laic. Ulterior, dacă respectivul copil trăiește, preotul adaugă celelalte două Taine, iar Botezul executat laic rămâne valid. In extremis, un laic poate să administreze, în caz de urgență, această taină.“, a precizat Dan Ciachir.

Calendar Creștin Ortodox: Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie. Ce trebuie să faci, astăzi, toată ziua

În Ajunul Bobotezei, se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Potrivit canonului 1 al Sfântului Teofil al Alexandriei, în Ajunul Bobotezei se ajunează total. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminică sau sâmbătă, nu se ţine post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi. Astăzi, creştinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apă sfinţită -  Agheasma Mare. Credincioşii gustă din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Bobotează, până pe 14 ianuarie inclusiv, când se încheie praznicul cu slujbele şi cântările Bobotezei, dar şi în zile de post, la îndemnul duhovnicului.

Sfântul Teopempt a fost episcop şi a trăit la sfârşitul secolului al III lea, în vremea împăratului Diocletian. Pentru că a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat într-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi şi i s-a dat otravă. Rămâne în viaţă după toate aceste chinuri şi îl converteşte la creştinism pe vrăjitorul Teona. Pentru că nu au lepădat credinţa în Hristos, lui Teopempt i s-a tăiat capul, iar Teona a fost îngropat de viu (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel