Boala rară care-l făcea pe Vlad Ţepeş să plângă cu lacrimi de sânge. Cercetătorii vin cu dovezi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Se pare că, oficial, lacrimile de sânge cu care se zice că ar fi plâns Vlad Ţepeş nu mai sunt doar o legendă. Şi asta pentru că au apărut probe biologice care susţin boala ciudată de care ar fi suferit domnitorul.

Vlad Țepeș, cel a cărui reputație înfricoșătoare l-a inspirat pe Bram Stoker să creeze mitul Contelui Dracula, ar fi suferit de o afecţiune extrem de rară care l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge! Cel puţin asta arata un studiu publicat în revista ACS Analytical Chemistry.

Contrar crezurilor cum că Ţepeş ar fi fost vampir, sângele din lacrimile fostului domnitor sunt de natură clinică, nicidecum ocultă. În urma unei analize amănunţite, sub microscop, a câtorva scrisori pe care acesta le-a scris în diferite momente ale vieții sale, s-a descoperit că "fiul dragonului", cum mai era numit, ar fi suferit de mai multe boli, printre care şi una mai puţin obişnuită.

Moleculele şi proteinele rămase pe artefcatele semnate de Vlad Ţepeş au oferit, astfel, oamenilor de știință o înțelegere unică a ceea ce se pare că l-ar fi ţinut pe cel mai de temut conducător în suferinţă.

"Dracula" ar fi suferit de hemolacrie

Vincenzo Cunsolo a început să investigheze aceste scrisori pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a lui Vlad Drăculea, precum și despre mediul în care a trăit. Pentru a descoperi secretele scrisorilor, cercetătorii au folosit o peliculă de plastic specializată, numită EVA, sau acetat de etilenă-vinil, pentru a extrage orice proteine sau molecule mici din hârtie fără a o deteriora.

Aceste extracte au fost apoi analizate cu ajutorul spectrometriei de masă. Proteinele cele mai degradate au fost probabil cele mai vechi și, prin urmare, este foarte probabil ca acestea să provină de la Vlad, în comparație cu proteinele mai noi, mai puțin degradate, care ar fi putut proveni de la alte persoane care au manipulat scrisorile mai recent. În total, au fost găsite 16 proteine erau de origine umană, legate de piele, respirație și sânge, se arată în studiul amintit.

Cercetătorii spun că datele obţinute, deşi nu sunt totalmente concludente şi pot avea erori, sugerează că Vlad ar fi putut suferi de probleme respiratorii și, eventual, chiar de o afecțiune numită hemolacrie, care l-ar fi făcut să plângă cu lacrimi de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel