Data actualizării:
Data publicării:

Boala Ralukăi la doar 34 de ani. Maladia care în trecut era doar subiect de teză de doctorat face, astăzi, ravagii la tineri / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Inquam Photos / Stefan Sandu
Inquam Photos / Stefan Sandu

Raluka este o artistă în vârstă de 34 de ani. 

Încă de anul trecut a început să aibă probleme cu inima. Problemele au apărut vara trecută când medicii au descoperit că este ceva în neregulă cu inima sa.

„Mi-ai vorbit, mai devreme, de Nosfe, mă crezi că m-am simțit puțin vinovată? De ce? Pentru că eu, de obicei, nu vorbesc despre probleme și nu doar eu fac așa. Foarte mulți oameni din online nu vorbesc despre problemele lor. Vorbesc doar despre lucrurile minunate care li se întâmplă. Vara trecută am avut un moment ciudățel. M-am panicat un pic. Am ajuns la doctor și, după ce m-a consultat, mi-a zis să mai vin peste o săptămână pentru a-mi verifica inima.

M-am dus iar și eram un pic și mai rău. Mi-am făcut un EKG. M-a trimis la Urgențe. Eram suspectă de nu știu ce infarct. Îți dai seama că m-am panicat. Primul instinct a fost să nu cumva să afle nimeni. Voiam să nu mă creadă nimeni victimă. După ce s-a întâmplat problema cu Nosfe, mi-am pus întrebarea aceasta câteva săptămâni la rând: „dar dacă făceam un filmuleț pe Instagram unde să vorbesc despre asta în care să zic că astăzi suntem foarte expuși la tot felul de lucruri?”

M-am gândit că dacă poate eu ziceam o secundă așa: mai controlați-vă inima că uite la ce am ajuns!... poate lucrurile erau acum diferite. De ce nu expunem și problemele acestea?”, a spus Raluka în podcastul lui Gojira.

3. -imagine fara descriere- (raluka_86241900.jpg)

„Recent am fost cu cățeii la medic și, când să semnez nota de plată la final, îmi tremura mâna. Nu puteam să semnez. Mi-am dat seama ce se întâmplă și am rugat un medic să-mi ia tensiunea. Aveam 190/130 mmHg. I-am zis să-mi dea repede o pastilă de tensiune. La mine, cu siguranță este și o problemă genetică. Mama are aceste probleme, dar cu siguranță este vorba și despre o oboseală cruntă. Și poate așa mi s-au activat problemele mai repede decât ar fi trebuit”, a mai zis Raluka.

Tensiunea arterială mai mare de 180/120 mm Hg este considerată o urgență sau o criză hipertensiva. Netratată, hipertensiunea arterială crește riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și alte probleme grave de sănătate.

Youtube video image

 

Boala care în trecut era doar subiect de teză de doctorat face, astăzi, ravagii la tineri

 

Infarctul miocardic este o urgență medicală care apare atunci când una sau mai multe dintre arterele care alimentează inima cu sânge sunt blocate. Infarctul miocardic este cunoscut și ca atac de cord și trebuie tratat cu maximă seriozitate, atunci când se manifestă, pentru că prezintă risc letal.

Infarct, boala care în trecut era doar subiect de teză de doctorat, face, astăzi, ravagii la tineri.

Din ce în ce mai mulți tineri fac infarct. Dacă în urmă cu aproximativ două-trei decenii, „infarctul la tineri” era doar o temă pentru teza de doctorat, acum, din păcate, este o normalitate a zilei. 

Despre acest subiect ne-a vorbit Prof. Dr. Dragoș Vinereanu la DC News și DC Medical, în urmă cu un an.

„Acum ne confruntăm cu o mare problemă: infarctul la tineri. Dacă veniți acum la noi pe secție, sigur găsiți trei-patru oameni tineri, cu infarct miocardic, sub 40-45 de ani. În urmă cu 25 de ani, se făceau lucrări de doctorat, studiam acest subiect pentru că era foarte interesant. Acum este o regulă ca un tânăr să facă infarct. Tinerii fac infarct. Punct. Fac infarct mai des decât alte vârste.

Principalul motiv pe care noi îl identificăm printre factorii de risc pe care îl evaluăm este asocierea între fumat, stres cronic, sedentarism, obezitate, un mod de viață neconform cu ceea ce știm la ora actuală că reprezintă un mod de viață corect”, a spus Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog la DC News și DC Medical.

Noi numim hipertensiunea ucigașul tăcut. Ucide într-adevăr și reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate cardiovasculară din țara noastră. E tăcută, pentru că hipertensiunea nu doare. Povestea că mă doare capul, amețesc, am țiuituri în urechi, da, e adevărată, dar la tensiuni foarte, foarte mari, când deja complicațiile hipertensiunii pe inimă, creier, rinichi au apărut”, a zis Prof. Dr. Dragoș Vinereanu.

„Așa că, depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este esențială. Trebuie să-ți măsori tensiunea arterială. Este foarte important!”, a subliniat medicul cardiolog. 

„În acest moment, știm că, dacă mergem pe stradă, unul din doi oameni peste 50 de ani este hipertensiv. Problema este că nu știe că este. Puțini sunt tratați corect. Chiar este o problemă majoră de sănătate publică și este foarte important ca oamenii să știe și să-și măsoare tensiunea arterială”, a subliniat medicul Dragoș Vinereanu.

 

Întrebat când ar trebui luată tensiunea, medicul Dragoș Vinereanu a spus: „Dimineața și seara. Am văzut oameni care veneau cu tensiunea monitorizată la câte două ore. Nu trebuie să ajungem la așa ceva. Tensiunea trebuie măsurată acasă din când în când sau atunci când ai simptome pe care le-ai putea asocia cu valorile crescute ale tensiunii. Foarte important este să ai un aparat bun cu care să știi să-ți măsori tensiunea arterială. Aparatele cu care se măsoară tensiunea la nivelul încheieturii, de obicei, dau multe erori”, a explicat medicul.

„Tensiunea se măsoară în condiții de liniște, nu după efort fizic sau după ce te-ai supărat. Să stai întins în pat. Când începe să crească, poți să o monitorizezi mai atent și mai des. Dacă valorile ridicate se mențin, este bine să te duci la medic”, a subliniat Dragoș Vinereanu.

„Tensiunea oscilantă se referă la faptul că vasele sunt încă elastice. Nu este un semn rău, dar e o hipertensiune de debut. Fugi la medic, fiindcă e foarte probabil că vei avea nevoie de tratament”, a mai zis medicul. 

 

 

Tensiunea arterială normală poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârstă, sex și starea generală de sănătate. 

Tensiune arterială normală: Sistolică (presiunea arterială în timpul bătăilor inimii) sub 120 mmHg și diastolică (presiunea arterială între bătăile inimii) sub 80 mmHg. Adică, o citire tipică ar fi, de exemplu, "120/80 mmHg".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel