Data publicării:

Boala gravă, dar comună pentru 700.000 de români. Cum afli dacă o ai și tu

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Boala gravă, dar comună pentru 700.000 de români. Cum afli dacă o ai și tu / Foto: Pixabay, de DarkoStojanovic
Boala gravă, dar comună pentru 700.000 de români. Cum afli dacă o ai și tu / Foto: Pixabay, de DarkoStojanovic

Citind acest articol vei ști cum afli dacă suferi de o boală gravă, dar comună pentru 700.000 de români.

Alegeri prezidentiale 2024

APAA, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, a inițiat o campanie națională de informare începând cu data de 25 mai. Scopul acestei campanii este de a atrage atenția asupra simptomelor și riscurilor asociate disfuncției glandei tiroide, întrucât peste 700.000 de persoane suferă de hipotiroidism, cea mai frecventă afecțiune tiroidiană.

Obiectivul acestei inițiative este să ajute românii să recunoască simptomele disfuncției tiroidei și să le raporteze medicului de familie în cazul în care există suspiciuni, astfel încât să poată fi inițiat un tratament adecvat sau să se efectueze investigații suplimentare, scrie Ziarul de Iași.

Simptomele hipotiroidismului

Există anumite simptome specifice care ar trebui să determine o vizită urgentă la medicul de familie și care pot indica prezența hipotiroidismului. Acestea includ oboseală inexplicabilă, lipsă de energie, piele uscată, constipație, umflarea feței, intoleranța la frig, creștere în greutate și probleme de memorie. La femei, hipotiroidismul poate duce la dereglări menstruale sau infertilitate.

Pe de altă parte, simptomele hipertiroidismului sunt opuse, dar la fel de îngrijorătoare. Acestea includ palpitații, pierdere involuntară în greutate, agitație și nervozitate, insomnie, dificultăți de concentrare, transpirații excesive și tremur al mâinilor.

"Dacă aveţi aceste simptome, primii paşi pe care trebuie să-i faceţi sunt vizita la medicul de familie şi analizele de sânge, care sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este vorba de hormonul de stimulare tiroidiană TSH şi unul dintre hormonii tiroidieni: tiroxina, fracţiunea liberă – FT4. Dacă analizele semnalează o afecţiune, medicul de familie vă recomandă un consult la medicul endocrinolog", a spus Rozalina Lăpădatu, preşedinta APAA.

Ce se întâmplă dacă nu tratezi bolile tiroidiene

Bolile tiroidiene netratate pot asocia complicaţii cardiovasculare şi tulburări digestive, dereglări emoţionale şi anxietate, precum şi scăderea calităţii vieţii.

"Oboseala, lipsa de putere, starea generală proastă pot fi semne de probleme cu tiroida. Toţi oamenii, dar mai ales femeile, pentru că 80% dintre pacienţi sunt femei, ar trebui să se întrebe ce ştiu despre tiroidă! Iar o vizită la medicul de familie poate primi un răspuns la întrebarea legată de simptomele resimţite", a punctat conf.dr. Diana Păun, medic primar endocrinolog.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel