Boala fără leac care va afecta 135 de milioane de oameni. Studiu controversat despre demență realizat pe două milioane de oameni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Rezultatul celei mai largi și mai precise investigații i-a surprins chiar și pe cercetători, cu atât mai mult cu cât este contrar sfaturilor medicale. 

Două milioane de britanici au făcut parte din studiul realizat de The Lancet Diabet și Endocrinologie. Potrivit rezultatului studiului, persoanele supraponderale sunt mai puțin predispuse riscului demenței decât cele subponderale. Cu toate acestea, medicii și organizațiile britanice pentru prevenția demenței sfătuiesc oamenii să facă sport, să aibă o dietă echilibrată și să nu fumeze. 

Demența este una dintre cele mai apăsătoare probleme de sănătate moderne. Numărul persoanelor care vor suferi de demență în 2050, potrivit estimărilor la nivel mondial, ar ajunge la 135 de milioane. 

Pentru demență nu există leac. Unul dintre cele mai dese sfaturi pentru a reduce riscul demenței a fost menținerea unei diete sănătoase. Un sfat greșit, după cum arată studiul realizat de Oxon Epidemiology și de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Cercetătorii au analizat înregistrări medicale de la 1.958.191 de oameni în vârstă de 55 de ani, în ultimii 20 de ani. Rezultatele cercetării arată că persoanele slabe prezintă un risc de demență cu 39% mai mare decât cele grase. 

Un studiu cât toate de până acum la un loc, în ceea ce privește dimensiune și precizia

"Da, a fost o surpriză", a spus cercetătorul care a condus studiul, doctorul Nawab Qizilbash. El a adăugat, pentru BBC, că studiul este controversat după ce a rezultat observația că persoanele grase și cele obeze au risc mai scăzut de nebunie decât cele cu o greutate normală și sănătoase.  "Este contrar față de toate studiile realizate până acum, dar dacă le strângi pe toate la un loc, studiul nostru le depășește în dimensiune și precizie", a precizat doctorul. 

Încă nu există o explicație pentru rezultatul studiului. Se crede că deficiența de vitamina D sau E contribuie la demență. Doctorul Qizilbash subliniază, însă, că după ce citești studiul, "poți spune că-i în regulă să fii supraponderal sau obez. Chiar dacă grăsimea are un efect de protecție, nu vei trăi îndeajuns de mult pentru a constata beficiile". Persoanele supraponderale sunt predispuse la boli de inimă, diabet și unele forme de cancer. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel