Data publicării:
Boala cronică se tratează, nu se pedepsește. Autoritățile, luate la întrebări
Pe 26 iunie, în întreaga lume sunt organizate activități cu ocazia zilei SUPPORT. DON'T PUNISH, pentru a cere crearea de politici mai bune în domeniul drogurilor, care să pună pe primul loc sănătatea publică și drepturile omului.
Campania SUPPORT. DON'T PUNISH promovează reforma în domeniul politicilor legate de droguri și schimbarea legilor care îngreunează accesul la servicii de reducere a riscurilor.
ARAS – Asociația Română Anti-SIDA -, unul dintre furnizorii de servicii medico-sociale pentru persoanele dependente de droguri, trage un semnal de alarmă și invită autoritățile centrale și locale să acționeze pentru a construi servicii reale, accesibile, adaptate la nevoi și realități, bazate pe respect pentru ființa umană.
"Fiecare viață contează! În această zi, propunem autorităților să răspundă la aceste întrebări: este cadrul legal adaptat nevoilor de intervenție pentru limitarea pierderilor de vieți omenești în rândul consumatorilor și pentru limitarea impactului epidemiilor de HIV/SIDA, tuberculoză și hepatite virale B și C în comunitățile în care trăiesc consumatorii? În orașele și societatea noastră? Este incriminarea consumului de droguri soluția pentru a limita impactul epidemiilor? Respectă această politică drepturile omului? Trebuie să ținem cont de faptul că oricine poate ajunge în situația de a consuma droguri, chiar de a deveni dependent de droguri", transmite ARAS.
Boala cronică se tratează, nu se pedepsește
Printre consumatorii de droguri sunt copiii noștri, frații și surorile noastre, părinții și prietenii unora dintre noi. Dependența de droguri este o boală cronică, iar boala cronică se tratează, nu se pedepsește. Conform recomandărilor internaționale (vezi recomandările EMCDDA – European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistență medicală, psihologică și socială accesibile, gratuite, adaptate nevoilor, bazate pe o relație terapeutică, de respect. Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii constante, pe termen lung.
În funcție de drogul pe care îl consumă, de stadiul consumului, de motivația personală și de mediul familial, consumatorii pot avea nevoie de: programe de schimb de seringi, testare și consiliere pentru HIV/hepatite/tuberculoză (însoțită de consiliere), referire și acompaniere la serviciile medicale și sociale, vaccinare, programe de tratament substitutiv, programe de dezintoxicare, adăposturi, centre de zi, comunități terapeutice, asistență medicală spitalicească inclusiv în cazul lipsei asigurării /a cardului de sănătate, asistență psihiatrică gratuită chiar și în situația lipsei asigurării / a cardului de sănătate. În România, majoritatea acestor servicii sunt insuficiente in raport cu nevoile existente. Mai mult, cele implementate de organizațiile non-guvernamentale se află periodic în pericol de dispariție din lipsă de fonduri.
Menținerea situației actuale poate fi considerată o abordare de sancționare a comportamentului și nu una de sănătate publică.
[citeste si]
ARAS a atras în nenumărate rânduri atenția Ministerului Sănătății, Agenției Naționale Antidrog și Direcției de Sănătate Publică București asupra pericolului epidemiilor HIV, hepatită C si tuberculoză în rândul consumatorilor de droguri din București. Raportul privind situația drogurilor în România, publicat de Agenția Națională Antidrog pentru anul 2016 aratp în rândul consumatorilor de opiacee injectabile admiși la tratament în 2015 următoarele: prevalență HIV: 10,8%, hepatită C: 52,3%, în funcție de statutul serologic autodeclarat. Pentru tuberculoză nu sunt disponibile date oficiale. Consumatorii de droguri și comunitățile din care fac parte au nevoie de politici unitare, integrative, alături de acțiuni de suport concrete, corespunzătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News