BNR, noutăţi. A scăzut rata creditelor neperformante
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto ilustrativ pixabay
foto ilustrativ pixabay
Rata creditelor neperformante a scăzut, anunţă BNR. 

Rata creditelor neperformante era, la finele trimestrului al doilea din 2022, de 3,01%, faţă de 3,31% la sfârşitul trimestrului anterior, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În iunie 2022, în România erau 34 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 664,4 miliarde lei, cu 22,6 miliarde lei mai mari, comparativ cu martie 2022.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 88,5% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 67,6%.

De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în iunie 2022, de 21,43%, faţă de 21,37% la finele lunii martie, scrie Agerpres. 

Dan Suciu, anunţ pentru românii cu credite. Când scade din nou ROBOR

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a făcut un anunţ important pentru românii cu credite. 

"Din datele pe care le avem până acum, 2023 arată clar mai bine decât 2022. Dar asta nu înseamnă că va fi un an perfect sau un an extraordinar din toate punctele de vedere. Dar e clar că tendinţa descendentă a inflaţiei se va manifesta în cursul anului 2023 cu mult mai multă putere decât în 2022. În acest trimestru asistăm la plafonarea inflaţiei, şi va fi urmată de o uşoară scădere în trimestrul 4. 

În 2023, dacă vom găsi o soluţie la ceea ce înseamnă plafonarea preţurilor la energie, aşa cum s-a conturat ea în 2022, cu efecte asupra inflaţiei, atunci ne putem aştepta ca 2023 să însemne o inflaţie de o cifră, în scădere semnificativă pe finalul anului. 

Când vom avea inflaţie de o cifră, evident se va simţi puternic şi asupra ROBOR. Dar mai e până atunci. Asistăm deocamdată la o inflaţie de două cifre care va închide anul aşa, cu două cifre bine consolidate. Pe finalul anului următor evident că ne aşteptăm la indici ROBOR ceva mai puţin agresivi, dar asta va depinde foarte mult de scăderea inflaţiei", a declarat Dan Suciu la România TV. 

Propunerea tare a unui român, după ce ANPC a decis că vrea să ne dea test de cultură financiară înainte să luăm credite de la bancă

Românii, pe diferite forumuri, au comentat acest subiect văzând ce aberație cât casa a putut să scoată Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. „Să se dea test și la auto, că și așa nu mai sunt stocuri. Iei notă mare, ești în fruntea listei. Ba să bage testare și la supermarket, la raionul de junk food, test de nutriție, să vedem dacă înțeleg exact ce și cum îi omoară” - este poate cel mai tare comentariu al unui român când a văzut ideea ANPC.

Persoanele fizice care doresc să se împrumute de la bănci sau IFN-uri ar putea fi obligate, înainte de a accesa creditul, să demonstreze, completând un chestionar, că au minime cunoștințe financiare. ANPC dorește să elaboreze un act normativ în acest sens.

Haideți să vedem ce au spus românii când au aflat că practic Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor mută responsabilitatea către omul de rând:

1. Să se dea test și la auto, că și așa nu mai sunt stocuri. Iei notă mare, ești în fruntea listei. Ba să bage testare și la supermarket, la raionul de junk food, test de nutriție, să vedem dacă înțeleg exact ce și cum îi omoară.

2. Cu alte cuvinte, n-ar vrea să-i piardă pe cei care nu înțeleg clauzele din contract.

3. Pentru un mic comision, cei de la bancă le dau și răspunsurile.

4. Testul decurge: aici puneți  X, aici trageți linie și aici semnați.

5. E ca textul de pe pachetul de țigări, că fumatul ucide...

6. Dacă omul pică testul, un motiv bun să-l mai agațe și cu alte "oferte".

7. Nu se va face nicio educație cu acel chestionar, ci vor fi acoperiți (banca și ANPC-ul) în caz de plângeri. Nu mai pot (românii) să spună că n-au știut aia și ailaltă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel