BNR cere raportări săptămânale de la băncile cu capital grecesc
Banca centrală a României a luat o serie de măsuri preventive de monitorizare prin raportări săptămânale, a băncilor cu capital grecesc în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară, a declarat, joi, prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Florin Georgescu.
„Banca Naţională a României a luat măsuri preventive de monitorizare atentă, prin raportări săptămânale, a băncilor respective în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară, iar rezultatele acestor raportări şi unele verificări, atunci când a fost cazul la faţa locului, au reliefat faptul că ele sunt solide din punct de vedere financiar“, a spus Florin Georgescu, citat de realitatea.net.
De asemenea, el a declarat că situaţia băncilor din România care au capital grecesc este foarte bună, acestea având o capitalizare peste medie. „În primul rând, trebuie reţinut şi cunoscut faptul că băncile din România care au ca acţionari bănci greceşti sunt subiecte de drept românesc. Ele sunt organizate, reglementate şi supravegheate în concondanţă cu legislaţia românească, iar datele cele mai recente ne arată faptul că aceste bănci sunt bine capitalizate, au o rată a solvabilităţii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului, de 14,7% şi toate se situează peste nivelul de 11%. Din punct de vedere financiar, ele sunt într-o situaţie foarte bună“, a declarat Georgescu.
Acesta a precizat că, în raport cu evoluţiile din Grecia, BNR dispune de un plan de reacţie cuprinzând măsuri care, în conformitate cu legislaţia românească, vor fi aplicate gradual, într-un dozaj adecvat, în funcţie de situaţia concretă a fiecărei bănci cu capital grecesc din România.
„În conformitate cu legislaţia europeană, noi, ca autoritate de reglementare şi supraveghere, nu avem obligaţia de a acţiona preventiv în ceea ce priveşte calitatea de acţionar semnificativ a băncilor-mamă greceşti la băncile subsidiare din România. Numai în momentul în care una dintre aceste bănci îşi dovedeşte incapacitatea de a mai susţine financiar o bancă subsidiară din România, atunci se pot aplica măsuri în acest domeniu, ceea ce nu este cazul, pentru că băncile greceşti, atunci când a fost cazul, au fost foarte prompte în a susţine financiar subsidiarele din România“, a mai spus Georgescu.
Citeşte şi:
Grecia: Euro nu se împacă cu hoţia generalizată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News