Blogger, condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru o postare pe Facebook
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels
Fotografie creată de Donald Tong, de la Pexels
Şapte ani şi jumătate va trebui să petreacă după gratii un blogger, după un mesaj critic la adresa autorităţilor, postat pe Facebook. 

Fazilhodja Arifhodjaev, blogger musulman din Uzbekistan, a fost găsit vinovat miercuri de un tribunal din Taşkent de "producerea, stocarea, distribuirea sau prezentarea de materiale care ameninţă securitatea şi ordinea publice", a precizat avocatul, Serghei Maiorov, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, este vorba de fapt de o postare pe Facebook din martie 2021 în care bloggerul întreba dacă se cuvine ca un musulman să-i felicite pe adepţii altor religii cu ocazia sărbătorilor nemusulmane.

"Este singurul delict pentru care este judecat. Expertiza publică a stabilit că a difuzat fundamentalism religios", a indicat avocatul. Acesta a menţionat că Arifhodjaev nu a fost de altfel autorul postării, pe care doar a distribuit-o pe platforma de socializare, autor fiind un alt utilizator al reţelei şi care a şters ulterior originalul. 

Islamul este religia dominantă în fosta republică sovietică din Asia centrală cu 35 de milioane de locuitori. Puterea de la Taşkent, deşi se doreşte laică, menţine un control strict asupra tuturor formelor de exprimare religioasă, sub pretextul luptei împotriva extremismului.

Actualul preşedinte Şavkat Mirzioev, ales în 2016, a introdus o serie de reforme după ce predecesorul său Islam Karimov a reprimat orice formă de opoziţie, autorităţile uzbece eliberând astfel mai mulţi jurnalişti închişi în timpul lui Karimov. Înmulţirea percheziţiilor şi condamnarea, anul trecut, pentru "extorcare" şi "defăimare" a unui alt blogger, Otabek Sattori, cunoscut şi ca "Navalnîi uzbec", au determinat însă ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului să denunţe pericolul revenirii la practicile din trecut.

În decembrie, Human Rights Watch şi-a exprimat preocuparea ca Arifhodjaev, "cunoscut pentru critica sa la adresa politicii religioase restrictive a guvernului uzbec", să nu fie maltratat în închisoare.

11 persoane, condamnate la închisoare pentru că au abuzat online o adolescentă

11 persoane au fost găsite vinovate pentru hărțuire după ce au trimis mesaje urâte unei adolescente franceze care s-a filmat online criticând islamul, transmite BBC. „Am câștigat și o să mai câștigăm din nou”, a transmis Mila, o tânără franceză care avea 16 ani când videoclipul cu pricina a devenit viral. Mesajul său a venit după ce vinovații au primit sentințe de închisoare cu suspendare de la patru la șase luni, miercuri.

După incident, fata a primit nu mai puțin de 100.000 de mesaje în care era admonestată, spune avocatul său, trăind în prezent nonstop sub protecția poliției. Acum, la 18 ani, Mila nu a mai putut merge la școală din cauza calvarului la care a fost supusă. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel