Blocaj pe scena politică, planul B al PNL. Bogdan Chirieac: Atunci toată scena politică e în aer
Un nou Guvern este pe cale să fie învestit, iar un nou premier ar urma să fie anunțat astăzi de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, un blocaj se poate produce pe scena politică din România în cazul în care fiecare formațiune politică își impune condițiile care contravin Partidului Național Liberal.
Bogdan Chirieac a intervenit, în direct, la România TV unde a vorbit despre un posibil ”plan B” ce ar putea fi pus în aplicare de Klaus Iohannis și PNL, dar și despre posibilul blocaj de pe scena politică.
”Poate fi un blocaj în contextul în care, în acest moment, majoritatea este destul de fragilă, iar Guvernul Orban nu are șanse foarte mari să treacă de primul vot din Parlament, deși Ludovic Orban este oprimist. Totuși, dacă acest vot nu va fi obținut, există și un plan B pentru liberali și anume să vină cu același Guvern, cu aceeași propunere la președintele Klaus Iohannis și eventual, președintele să accepte a doua oară o astfel de componență a Guvernului, tocmai pentru a forța cumva Partidul Social Democrat să-și dea votul în Parlament pentru susținerea Guvernului pentru că riscul ar fi unul major, și anume, să se ajungă la anticipate, exact ceea ce-și doresc reprezentanții PNL și ai celorlalte partide, în frunte cu USR.
Și cred că principala încercare este realizarea cvorumului. Atenție, dacă nu se adună 233 de parlamentari, care să voteze toți în favoarea Guvernului liberal, atunci nu poate trece Guvernul. Dacă se adună 233 și votează doi împotriva, atunci pică Guvernul Orban 1 și se deschide calea pentru Guvernul Orban 2. Dacă pică și Orban 2, atunci sigur sunt alegeri anticipate.
Nu se poate cvorum fără PSD
Până una alta, problema cea mai dificila pentru Klaus Iohannis este să aibă cvorum în Parlament. Cvorumul nu poate fi făcut, practic fără PSD. Dacă nu se face cvormul în Parlament, nu poate fi votat noul Guvern. (...) Adică nu se numește. În acest caz ar trebui să stăm de vorbă cu constituționaliști, poate, pe surse, cu onorabili membri, cu școală multă de la Curtea Constituțională, pentru că fiecare o să vadă problema în felul său. Dacă vă aduceți aminte în 2009, Guvernul Boc a căzut la începutul lui octombrie și a rămas interimar până în decembrie la alegerile prezidențiale când a fost reinvestit tot Guvernul Boc. Sunt însă alte întrebări. Miniștrii interimari pot să stea pe funcție 45 de zile. Eu am înțeles că primul ministru nu trece prin această procedură. Dar dacă cineva o să spună că și primul ministru trebuie să treacă prin această procedură? Atunci ce facem? Se numește un alt premier interimar? Deci problema cvorumului este fundamentală. Nu ai 233 de oameni în Parlament, atunci toată scena politică e în aer”, a declarat Bogdan Chirieac la România TV.
Bogdan Chirieac: Au obținut ce și-au dorit
Analistul politic a mai vorbit și despre drepturile pe care le au reprezentanții Paridului Social Democrat de a nu se prezenta la formarea cvorumului în Parlament.
”PSD, la fel cum opoziția a fost în dreptul ei să dea jos Guvernul pe cale democratică, prin moțiune de cenzură, PSD-ul e în dreptul lui să nu vină la formarea cvorumului. În plus, PSD-ul a pus niște condiții. Să semneze Iohannis și PNL-ul pactul pentru bunăstare, ori domnul Iohannis a ieșit și a susținut sus și tare că ei sunt ”ciuma roșie” și că mai avem puțin și scăpăm de ei. Uite că a scăpat de ei, nu mai vin la Parlament, la cvorum. Au obținut ce și-au dorit”, a mai precizat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News