Blinken va efectua o vizită în țara care este principalul adversar diplomatic şi economic al SUA
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Secretarul de stat american, Antony Blinken, va efectua o vizită în China în 5 şi 6 februarie, a confirmat marţi un responsabil american, citat de AFP. 

Oficialul, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului, a precizat că şeful Departamentului de Stat va sosi pe 5 şi va purta discuţii şi pe 6 în cadrul acestei călătorii menite să încerce să atenueze tensiunile cu principalul adversar diplomatic şi economic al SUA.

Deplasarea lui Blinken la Beijing, prima la acest nivel din 2018, fusese anunţată în noiembrie de Casa Albă, dar datele nu fuseseră comunicate oficial.

Aceasta va avea loc în pofida preocupările faţă de pandemia de COVID-19 în China. Exprimându-se marţi într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a salutat apropiata vizită a lui Blinken în China, subliniind că 'Statele Unite şi China comunică asupra detaliilor' acesteia.

'China construieşte relaţiile americano-chineze pe baza a trei principii: respect reciproc, coexistenţă paşnică şi o cooperare win-win', a afirmat diplomatul chinez, adăugând că speră ţările lor 'să repună pe drumul cel bun o relaţie care să fie sănătoasă şi stabilă'.

Taiwan, Coreea de Nord, Marea Chinei de Sud, semiconductori: subiectele în care părţile au poziţii divergente sunt numeroase, având în vedere că Washingtonul a făcut din China prioritatea sa strategică pe termen lung, aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel