Blinken și Lammy vizitează Ucraina într-un moment critic al războiului: Un semnal puternic de sprijin

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe al Marii Britanii, David Lammy, s-au întâlnit miercuri cu oficiali de rang înalt în Kiev, într-o vizită pe care președintele Volodimir Zelenski speră să aducă "decizii puternice" de sprijin pentru Ucraina, informează Reuters.

Vizita vine într-un moment crucial pentru Ucraina, aflată în plină luptă împotriva Rusiei, iar Blinken a declarat că dorește să audă direct de la Zelenski și alți oficiali despre obiectivele Kievului în acest război și ce ar putea face Washingtonul pentru a ajuta la atingerea lor.

Ucraina cere arme cu rază lungă de acțiune

De luni de zile, președintele Zelenski a solicitat aliaților Ucrainei să permită utilizarea rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele americane ATACMS și Storm Shadow britanice, pentru a lovi adânc în teritoriul rus și a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Întrebat dacă este „optimist” cu privire la o decizie favorabilă în acest sens în timpul vizitei lui Blinken, Zelenski a glumit, spunând că totul depinde de „optimismul” partenerilor Ucrainei. „Să ne bazăm măcar pe câteva decizii puternice. Pentru noi, este foarte important astăzi”, a afirmat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă organizată cu ocazia evenimentului Crimean Platform din Kiev.

Alerta de raid aerian și presiunea pe câmpul de luptă

Miercuri seară, în capitala Ucrainei s-a declanșat o alertă de raid aerian, iar o ceremonie de depunere a coroanelor de flori la care urmau să participe oficialii occidentali a fost anulată. Alerta a rămas activă pentru aproximativ 30 de minute, după ce forțele aeriene au avertizat cu privire la o rachetă balistică ce se deplasa spre regiunea Poltava, la est de Kiev.

Potrivit surselor occidentale, Blinken și Lammy au discutat cu oficialii ucraineni despre obiectivele strategice ale Ucrainei, în timp ce SUA și Marea Britanie evaluează posibila furnizare de arme cu rază lungă de acțiune. Însă există îngrijorări la Washington și în unele capitale europene că o astfel de decizie ar putea provoca o escaladare din partea Rusiei.

Sprijin financiar și militar suplimentar

David Lammy a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei un sprijin financiar suplimentar în valoare de 600 de milioane de lire sterline (781 milioane de dolari). Fondurile vor fi utilizate pentru a oferi „sprijin vital ucrainenilor, care continuă să suporte atacuri rusești necruțătoare”, a declarat Lammy.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene continuă să fie supuse presiunii din partea unei forțe ruse mai bine echipate și mai numeroase, în special în estul țării, unde Moscova își concentrează atacurile. Deși Ucraina a reușit inițial să obțină unele succese, avansul trupelor sale s-a oprit, iar miercuri, un comandant rus a afirmat că forțele sale au recucerit aproximativ 10 așezări.

Cooperarea militară Rusia-Iran și securitatea europeană

Vizita lui Blinken în Kiev vine la o zi după ce a declarat că Rusia a primit rachete balistice din Iran și că este probabil ca acestea să fie folosite în Ucraina în săptămânile următoare. Blinken a avertizat că această cooperare militară între Moscova și Teheran reprezintă o amenințare pentru întreaga securitate europeană. Atât Rusia, cât și Iranul au negat acuzațiile lui Blinken.

În același timp, Washingtonul a impus sancțiuni suplimentare împotriva Iranului pentru presupusa livrare de rachete balistice către Rusia.

Zelenski, în căutarea unui plan pentru a pune capăt războiului

Președintele Zelenski urmează să călătorească în Statele Unite la sfârșitul lunii pentru a prezenta un plan ce vizează accelerarea încheierii războiului. El va discuta acest plan atât cu președintele american Joe Biden, cât și cu doi potențiali succesori ai acestuia la alegerile prezidențiale din 2024.

Războiul, care a început cu invazia rusă din februarie 2022, a dus la moartea a mii de civili, iar milioane de ucraineni au fost strămutați, în timp ce numeroase orașe și sate au fost distruse complet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel