Blinken se va duce în Finlanda pentru a discuta despre războiul din Ucraina
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Secretarul de stat american Antony Blinken se va duce săptămâna viitoare în Finlanda, care a aderat recent la NATO, şi va ţine acolo un discurs în sprijinul Ucrainei în faţa Rusiei, a anunţat vineri Departamentul de Stat, citat de France Presse.

Antony Blinken se va afla la Helsinki pe 1 şi 2 iunie, după o reuniune la Olso cu miniştrii de externe ai ţărilor aliate. Blinken va merge mai întâi în Suedia, ţară candidată la aderarea la NATO, şi se va întâlni cu prim-miniştrii celor trei ţări nordice.

Ce va conține discursul lui Blinken

La Helsinki, Blinken va ţine un discurs 'pentru a evidenţia toate modalităţile care au făcut din agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei o greşeală strategică', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

El va sublinia cu această ocazie 'eforturile noastre continue de a sprijini Ucraina pentru a-şi apăra teritoriul, suveranitatea şi democraţia, în căutarea unei păci juste şi durabile', a precizat purtătorul de cuvânt.

Finlanda şi Suedia, care de decenii au optat pentru o strategie de nealiniere militară pentru a evita un conflict cu Moscova, şi-au reconsiderat poziţia şi au cerut aderarea la NATO după invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, aminteşte AFP. Finlanda s-a alăturat oficial organizaţiei comune de apărare în aprilie.

Suedia încă aşteaptă, soarta ei fiind în mâinile Turciei şi Ungariei... 

Suedia încă aşteaptă, soarta ei fiind în mâinile Turciei şi Ungariei, care trebuie ambele să fie de acord cu aderarea ei, această decizie necesitând unanimitatea membrilor organizaţiei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se opune pentru moment, acuzând Stockholmul că adăposteşte membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankara îi consideră terorişti. Diplomaţii occidentali speră că Ankara îşi va reconsidera poziţia după alegerile prezidenţiale, al căror al doilea tur are loc duminică. 

Citește și - Alegeri în Turcia: Erdogan sfidează previziunile privind eşecul său politic înaintea turului al doilea

Blinken se va duce în Suedia în oraşul Lulea din nordul ţării, unde va participa la o reuniune a Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie (TCC) între Uniunea Europeană şi Statele Unite, care are ca scop în special să stabilească standarde comune, pentru a concura cu China, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel