Blinken: Reprimarea protestelor din China este un semn de slăbiciune al regimului
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, la Bucureşti, că reprimarea de către China a protestelor împotriva restricţiilor sanitare anti-COVID este un semn de slăbiciune din partea liderilor comunişti, transmite AFP.
Oamenii din toate ţările au dreptul să îşi exprime frustrarea protestând paşnic, a declarat Blinken pentru NBC.'Când vedem că guvernul ia măsuri masive de represiune pentru a împiedica acest lucru, acesta nu este un semn de putere, ci un semn de slăbiciune', a declarat şeful diplomaţiei americane întrebat despre situaţia din China.
Antony Blinken, aflat în România pentru a participa la Reuniunea şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, intenţionează să viziteze China anul viitor, într-un context internaţional marcat de tensiuni în relaţia dintre Washington şi Beijing.
Secretarul de stat american a declarat că politica 'zero COVID' nu este 'ceva ce am face' în Statele Unite, unde autorităţile s-au concentrat mai degrabă pe vaccinuri, testări şi tratamente.
'China trebuie să găsească o modalitate de a avansa în gestionarea COVID, o modalitate care să răspundă nevoilor de sănătate, dar şi nevoilor populaţiei', a adăugat el.
Autorităţile chineze se confruntă cu o mişcare naţională de furie împotriva restricţiilor sanitare, cea mai răspândită mişcare de protest de la mobilizările pro-democraţie din 1989. Preşedintele american Joe Biden, care s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping la Bali în luna noiembrie, a declarat luni că urmăreşte îndeaproape protestele din China.
Vezi și - China ajustează restricțiile anti-Covid. Se anunță noi proteste masive
Vice-premierul Sun Chunlan a cerut miercuri eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenire şi control a pandemiei de COVID-19, îndemnând la optimizarea politicilor de testare, tratare şi carantinare pe măsură ce patogenicitatea virusului slăbeşte, potrivit presei de stat chineze, citate de Reuters.
Aceste declaraţii survin în contextul în care oraşele din China adoptă o abordare mai direcţionată pentru a gestiona focarele de infecţie, adaptând cele 20 de noi măsuri decise de guvern în urmă cu aproape trei săptămâni.
'Ţara se confruntă cu o nouă situaţie şi cu noi sarcini în prevenirea şi controlul epidemiei pe măsură ce patogenicitatea virusului Omicron slăbeşte, mai mulţi oameni sunt vaccinaţi şi se acumulează experienţă în limitarea virusului', a declarat Sun Chunlan, potrivit Xinhua.
Sun a spus că guvernul 'a pus întotdeauna sănătatea şi siguranţa oamenilor pe primul loc şi a tratat eficient incertitudinile situaţiei generate de COVID-19 cu o strategie consecventă şi măsuri flexibile de combatere a virusului', potrivit presei de stat.
Ea a mai spus că ţara trebuie să îmbunătăţească imunizarea întregii populaţii. Guvernul chinez a anunţat recent că va creşte rata de vaccinare pentru bătrâni şi copii, cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei.
Ţara adoptă, de asemenea, o 'abordare mai umană' pentru a combate focarele de infecţie. Guangzhou, capitala provinciei Guangdong, unde au avut loc revolte şi tulburări, este în fruntea schimbărilor, relaxând restricţiile şi permiţând, de asemenea, contactelor apropiate ale cazurilor de COVID să fie carantinate acasă, potrivit guvernului şi presei locale.
Oraşele Chongqing şi Dongguan, tot în provincia Guangdong, au anunţat că persoanele care au avut contacte apropiate cu pacienţii infectaţi pot, de asemenea, să stea în carantină acasă.
Un district din oraşul Ordos din regiunea autonomă Mongolia Interioară a oprit joi, temporar, toate testele COVID din cauza temperaturilor scăzute, presa de stat evidenţiind că decizia demonstrează partea 'umană' a modului în care autorităţile controlează epidemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News