Blat cu Irinel Columbeanu și Teodor Stolojan
La câteva ore după anunțul lui Irinel Columbeanu, a fost vehiculat și numele lui Teodor Stolojan în legătură cu Primăria Capitalei. E drept că scenariul a fost servit presei de un scenarist, adică de un om cu imaginație, așa cum se pretinde Radu F. Alexandru. Modalitatea în care a strecurat numele fostului premier în discuție nu îl angajează nici pe unul nici pe altul (o întrebare, de genul : dar dacă Teodor Stolojan ar intra în cursă, ar mai fi sigură victoria lui Oprescu?).
Da! Doar intrarea în cursă a lui Daniel Morar ar mai putea să afecteze șansele lui Oprescu. Totuși, PDL încearcă orice variantă, iar ăsta este și scopul întrebării: să-l arunce pe Stolojan pe orbita interesului public, urmând ca, ulterior, să fie testată reacția electoratului, prin sondaje de opinie.
Cum alegerile au fost comasate, scorul de la locale nu mai are importanță la generale. Altfel, PDL era nevoit să facă o figură frumoasă, ca să nu dea imaginea unui dezastru, alungându-i pe nehotărâți, la parlamentare. Acum, dacă se vor mai ține alegeri, ”primarii tractor” vor remorca parlamentarii, acolo unde este posibil. Unde nu, la revedere. (Am scris dacă se vor ține alegeri, fiindcă unii propagandiști ai actualului regim au început să avertizeze asupra asocierii dintre criză și ”circul politic” din anul electoral. Nu este exclus ca acest concept să treacă din ziare în Parlament, dacă actuala Putere va ajunge la concluzia că nu mai poate fura cât pot românii vota).
Cât despre scenarii, ce mi-i Stolojanu, ce mi-i Columbeanu!
Gigi Becali a declarat, cu o fină cunoaștere a psihicului omenesc, că fostul soț al Monicăi a intrat în cursa electorală fiindcă vrea să apară la televizor, deși e conștient că nu are nicio șansă. Foarte posibil. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi folosit. Oricum el va arunca mesaje către un anumit public, mai greu de atins de către politicieni serioși, cum ar fi Stolojan. Și, ca orice candidat, trebuie să-l atace pe actualul edil, adică pe Oprescu. Altfel, de ce să vrei să-l schimbi, dacă ești mulțumit de primar? În funcție de sondaje, se va decide dacă va fi sprijinit de partidul OTV, că mare diferență de public și de ideologie nu cred că există între proprietarul de Bentley și cel de Rolls.
USL greșește când neglijează această strategie. Traian Băsescu a câștigat, în 2004, adunând procent cu procent, de la familiști la gay și de la naționaliști la romi. Aparentele contradicții între mesaje au fost percepute de un mic segment din electorat, respectiv cel cu educație peste medie, care l-a ”iertat” fiindcă era anti-Iliescu.Acum, se recurge la aceeași strategie, pentru fragmentarea voturilor USL: un procent îl ia Noua Republică, unul Becali, altul Irinel ș.a.m. d.
Din informațiile care circulă pe piața sondajelor, PDL face o cercetare electorală la fiecare două săptămâni. Asta fiindcă mai des nu are rost. Dacă bătălia din 2009 s-a dat între presă și democrație (ca să-l citez pe fostul expert în sondaje, Sebastian Lăzăroiu), războiul din 2012 pare a se duce între sociologie și societate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News