Data publicării:

Blănculescu: N-aș vinde CFR Marfă. Pactul pentru Energie o va face profitabilă

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Economie
WhatsApp
euro-bani (2)
euro-bani (2)

Analistul economic Ionel Blănculescu a explicat pentru DeCe News ce înseamnă Pactul pentru Energie, lansat joi în Aula Academiei Române.

”Trebuie spus că energia a devenit una din marile oportunități ale României, ne-a declarat Blănculescu. Guvernul a rezonat cu principiile enunțate în acest pact, iar mesajul care se lansează, astfel, pe piețele internaționale, este mai important decât își poate da seama marele public, în prezent. Se va vedea foarte curând o reacție a investitorilor, se va simți la bursă, în locurile de muncă din industrie, în PIB”.

Pilonul principal, OMV-Petrom

Cum se va simți, direct, de către cetățeni, efectul relansării sectorului energetic? Blănculescu spune că vor fi create locuri de muncă, va crește PIB,  și se va asigura securitatea energetică a țării.

”Se vor consolida locurile de muncă în domeniu și vor apărea noi locuri de muncă, atât în industria extractivă, cât și pe orizontală, unde efectul de multiplicare este în jur de trei: la un loc de muncă în foraje, de pildă, se generează trei job-uri în industrii conexe. România se prezintă, astăzi, ca un actor regional major pe piața energetică, având capacități de producție în toate sectoarele, dar și capacități de transport. Ca să nu mai vorbim de poziția strategică, între furnizorii din Est și consumatorii din vestul Europei. Pactul pentru Energie face posibile investiții de zeci de miliarde de euro, în următorii ani. În primul rând, pentru a ne asigura securitatea energetică, adică pentru a descoperi noi resurse și a le face accesibile prin aducerea de tehnologie de vârf. Pilonul principal al acestui proces este OMV-Petrom, care a investit deja 8 miliarde de euro”, a spus Blănculescu.

 Investițiile în energie pot salva CFR Marfă

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, anunța astăzi, în Aula Academiei,  că sunt necesare investiții de 3-4 miliarde de euro, pe an, pentru a menține nivelul actual de producție. În lipsa acestor investiții, România va depinde total de importuri. În plină criză, se vor găsi fonduri pentru investiții?

”Da, dacă România este văzută ca o țară unde afacerile se dezvoltă Noi nu ne dăm seama ce importantă e asocierea Petrom cu numărul 1 mondial, pentru investiția gigant, de peste 10 miliarde de euro, pe platforma românească a Mării Negre, a răspuns dl. Blănculescu. Resursele generate prin cercetare și noi tehnologii de către Petrom au creat zeci de mii de locuri de muncă. Dacă petrolul respectiv era importat, se generau doar 20-30 de joburi, de laptopiști-traderi. Ce ar fi să avem încă doi-trei mari investitori, ca OMV-Petrom. Cine să realizeze proiecte gigant, cum ar fi hidrocentrala de la Tarnița, fără 1 miliard de euro, capital de investit? Sunt sigur că vor veni mari jucători, în toate sectoarele din energie. În acest sens, chiar recomand să nu se privatizeze CFR Marfă, fiindcă în scurt timp vom genera și tranzita resurse, între Est și Vest, care să  facă din nou profitabilă compania”.

 Semnal important pe piețele internaționale

Totuși, cum poate un acord de principii să genereze investiții străine de zeci de miliarde de euro în următorii ani? ”Faptul că guvernul susține aceste principii este un semnal extrem de pozitiv pe piața globală a energiei. România a trecut de la dezbaterea emoțională la o abordare rațională, a arătat că este un stat orientat spre dezvoltare, are mintea deschisă cum se spune, spre noi tehnologii și spre piață. Dacă, din motive politicianiste, guvernanții ar fi respins abordările raționale, ca să câștige voturi de la opozanții modernizării, se pierdea o șansă de dezvoltare. Semnalul dat astăzi pe piețele internaționale este deosebit de important, se va vedea cât de curând, la Forumul Crans Montana, din iunie. Acesta va fi pe tema energiei, într-o zonă de mare potențial energetic, la Baku, în Azerbaijan”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel