Black Panther: Wakanda Forever. Filmul care a schimbat percepția asupra Africii: „Ne sărbătorim cultura”/ video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Marvel Studios’ Black Panther: Wakanda Forever | Official Trailer
FOTO: Marvel Studios’ Black Panther: Wakanda Forever | Official Trailer
Numeroase vedete au păşit pe covorul roşu, joi seară, în lumina bliţurilor, la premiera de la Londra a filmului "Wakanda Forever", mult aşteptata continuare a producţiei Marvel "Black Panther", transmite vineri Reuters.

Cu o acţiune plasată în ţara africană fictivă Wakanda, filmul "Black Panther" a făcut senzaţie la nivel mondial, fiind considerat un punct de referinţă pentru diversitatea rasială de la Hollywood la ieşirea sa pe piaţă, în 2018.

Lansat de compania Marvel, deţinută de Disney, "Black Panther" a fost primul film cu super-eroi cu o distribuţie în care au predominat actori de culoare.

Pentru vedetele de pe afişul "Wakanda Forever", blockbuster-ul Marvel a avut un impact pozitiv asupra percepţiilor asupra continentului african. "Îmbrăţişând diversitatea care înseamnă cultura africană, (filmul) a avut ca rezultat faptul că şi alţi oameni şi-au îmbrăţişat culturile indigene", a declarat actriţa kenyană Lupita Nyong'o, care interpretează unul dintre personajele principale, Nakia.

"Ne sărbătorim cultura, sărbătorim locul din care venim, într-un mod extrem de incluziv", a spus ea.

"Black Panther" a fost în 2018 filmul cu cele mai mari încasări din Statele Unite şi Canada. De asemenea, a fost al doilea cu cele mai mari încasări la nivel mondial, cu 1,3 miliarde de dolari în urma vânzării biletelor de acces în cinematografe.

"Aş fi avut nevoie de acel film în copilărie pentru că nu sunt prea multe modele de urmat", a declarat la premiera de joi seara Florence Kasumba, care joacă în "Black Panther: Wakanda Forever".

Pentru Ayodeji Aiyesimoju, lector în studii media la Universitatea Joseph Ayo Babalola din Nigeria, filmul a marcat a moment de cotitură în istoria persoanelor de culoare şi a contestat unele stereotipuri referitoare la Africa. Pelicula a deschis calea "pentru întrebări", a spus el într-un interviu, adăugând că "oamenii s-au arătat cu adevărat interesaţi să afle mai multe despre acest continent".

Însă, industria filmelor africane ar putea face mai multe pentru a valorifica această oportunitate, a subliniat el, adăugând că ar dori să vadă mai mulţi actori de culoare la Hollywood şi mai multe parteneriate între studiourile importante din SUA şi Marea Britanie şi cele din ţări precum Ghana şi Nigeria.

Alţii au avut opinii mai puţin optimiste. În loc să susţină industria cinematografică africană, "Black Panther" nu a fost decât o altă metodă de exploatare a Africii de către occidentali pentru a profita de propria versiune idealizată cu privire la aceasta, a susţinut o voce din industria cinematografică nigeriană. "Dar trebuie să se înţeleagă faptul că Africa a fost cea care a avut impact asupra 'Black Panther' ", a spus actriţa din Zimbabwe, născută în America, Danai Gurira, care întruchipează personajul super-erou Okoye în ambele filme. Ea a declarat că prin rolul său a adus "lumii ceea ce însemna Africa", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel