Black Friday 2021, înșelătorie online: "Oferte promoționale false". Mare atenție! (FOTO)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Mare atenție la ofertele de Black Friday din online. Poți fi păcălit cu ușurință. Ce "campanii promoționale" false circulă deja.  

"Ne apropiem cu rapiditate de perioada reducerilor specifice #BlackFriday, iar infractorii din online au lansat deja propriile 'campanii promoționale', folosindu-se de imaginea unor branduri cu renume în România. Sub pretextul posibilității de a câștiga un premiu sau un voucher de cumpărături, utilizatori din România primesc (pe social media sau aplicații de mesagerie) mesaje cu link-uri către site-uri compromise unde se prezintă oferte promoționale false.

Echipa Directoratului a primit notificări cu privire la existența unor astfel de tentative de la utilizatori care au realizat că este vorba despre o păcăleală și a luat imediat măsurile necesare închiderii lor. Cu toate acestea, atacatorii pun în funcțiune noi site-uri care găzduiesc astfel de inițiative frauduloase aproape zilnic.

Momentan metoda folosește imaginea de brand a unor companii precum Rompetrol, Profi Romania sau Compania Naţională Poşta Română, însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizații a căror identitate vizuală este folosită în atacuri.

Evită accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute și analizează-le cu o soluție de securitate, înainte de a face click!

Nu furniza date cu caracter personal, financiar sau date de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri!

Verifică mereu existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate de social media) și raportează orice ofertă sau concurs care ridică suspiciuni la 1911 sau alerts[@]dnsc[.]ro.

Pune-te la punct cu metodele de fraudare folosite de atacatori online și testează-ți abilitățile de a recunoaște astfel de tentative malițioase: https://sigurantaonline.ro.", transmite Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC 

BLACK FRIDAY 2021. ANPC: La ce trebuie să fiţi atenți

ANPC spune la ce trebuie să fie atenți cumpărătorii de Black Friday.

„Trebuie să fie extrem de vigilenţi şi să acorde maximă atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de prețuri, precum cele de Black Friday.

Consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze.

Recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează prețuri comparative pentru același produs.

În cazul în care drepturile v-au fost încălcate, vă recomandăm să semnalaţi orice abatere şi vă asigurăm că ANPC va lua act, va verifica și va lua toate măsurile legale.

Vânzările cu preţ redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoţionale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare şi publicitate a preţurilor.

Acordați o atenţie sporită atacurilor de tip phising care pot apărea în această perioadă.

Nu accesaţi linkuri trimise prin e-mail/sms în care vi se cere să introduceţi datele personale sau datele cardului. Raportați imediat orice eveniment cu potenţial de fraudă.

În acest sens, băncile vă pun la dispoziţie un număr de telefon la care le poţi apela oricând.

În anii anteriori, în perioada reducerilor de Black Friday, au fost semnalate diverse probleme, precum:

- afişarea unui anunţ promoţional pe site-ul magazinului online '-50%' la toate produsele, dar în realitate, această reducere nu se aplica tuturor produselor aflate la comercializare;

- în catalogul promoţional de pe site-ul magazinului online era prezentat un produs electrocasnic cu un procent de reducere de '-200%', când, în fapt, reducerea aplicată era de doar -16%;

- lipsa informării asupra reducerii la preţul de referinţă (cel mai mic preţ practicat în ultimele 30 de zile), consumatorul nefiind informat în mod real asupra avantajului reducerii preţului la achiziţia produsului;

- faptul că, deşi produsul selectat apărea ca fiind disponibil în stoc, în momentul în care acesta era introdus în coş, apărea ca 'stoc epuizat'.

ANPC este cu pe cei toți cei care nu respectă drepturile cumpărătorilor și va lua toate măsurile legale pentru a proteja consumatorii", informează ANPC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel