Black Friday 2021. DNSC, avertisment: "Tentative de fraudare a utilizatorilor". Cum acționează, exemplul DEDEMAN - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) vine cu un avertisment pentru românii care vor să facă cumpărături de Black Friday.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertizează pe românii care vor să facă cumpărături de Black Friday că atacatorii și-au intensificat  tentativele de fraudare a utilizatorilor. Aceștia încearcă să primească acces la datele personale ale oamenilor, financiare sau de autentificare, folosind mesaje promoționale false. Românii ar trebui să fie foarte atenți pe ce link-uri dau click, avertizează DNSC.

"De obicei, în fiecare an, în perioada reducerilor de #BlackFriday și a sărbătorilor de iarnă, atacatorii își intensifică tentativele de fraudare a utilizatorilor, profitând de viteza cu care facem acțiuni în mediul online. Testează-ți priceperea în a identifica atacurile de tip #scam aici: https://sigurantaonline.ro.

Metodele prin care ei încearcă să extragă de la potențialele victime date personale, financiare sau de autentificare implică de obicei tactici de inginerie socială, folosite în contextul unor mesaje promoționale false, create special de atacatori. Acestea arată similar cu cele legitime și sunt de regulă găzduite pe site-uri compromise sau unele nou create.

Cum acționează atacatorii

În cazul prezentat în imagine, atacatorii copiază identitatea de brand DEDEMAN pentru a convinge potențialele victime că este vorba despre o inițiativă legitimă, însă dacă suntem atenți la adresa de pe care sosește acel mail, putem observa cu ușurință că este una neoficială și fără nicio legătură cu compania, de pe un domeniu .surf.

În plus, textul este unul prost scris în limba română, cu greșeli gramaticale evidente, un semn că a fost tradus din altă limbă cu un instrument automat de traducere.

La ce ar trebui să fiți atenți pentru a nu cădea în plasa acestora

Înainte de a face click, analizați cu atenție link-urile provenite din surse cunoscute sau cele din mesaje suspecte venite de la contactele dvs., în care vi se cere să faceți o acțiune fără prea multe explicații suplimentare. Verificați cu expeditorul trimiterea mesajului respectiv, atunci când nu sunteți siguri!", se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel