Bitcoinul începe să-și revină, după decizia luată de banca centrală a SUA. Semne de revigorare dau şi alte criptomonede
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bitcoin pare că se înzdrăveneşte, după o perioadă plină de incertitudini pe piaţa criptomonedelor.

Bitcoin a revenit în weekend la o valoare maximă a ultimelor șase săptămâni, semnalând o perioadă de liniște pentru monedele digitale, care încearcă să evite un declin criptografic în această perioadă economică dificilă. Cea mai mare monedă digitală din lume a ajuns vineri la 24.412 dolari, potrivit platformei de criptomonede CoinDesk. Mai mult, investitorii au început să manifeste mai multă încredere în Bitcoin după ce banca centrală a SUA a majorat miercuri ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale, ceea ce reprezintă o măsură mai puțin agresivă decât ar fi putut merge Rezerva Federală, informează Law360. De asemenea, a indicat că ritmul de creștere ar putea încetini. Potrivit aceleiaşi surse, şi alte criptomonede au crescut vineri, în special Ether, tokenul nativ al Ethereum, care săptămâna trecută a anunțat dezvoltarea unui upgrade numit „Merge”. Acesta va muta criptomoneda la un sistem mai eficient din punct de vedere energetic și mai ecologic în septembrie.

Ce s-a întâmplat în ultima săptămână

Bitcoin a scăzut la 21.000 de dolari în 26 iulie, în timp ce Coinbase, principalul exchange de criptomonede din Statele Unite, este sub investigație. Datele de la TradingView au arătat că BTC/USD s-a retras rapid la niveluri mai scăzute, pe măsură ce au apărut rapoarte despre noile probleme legale ale Coinbase cu tranzacționarea valorilor imobiliare. Potrivit Bloomberg, controlul exchange-ului Coinbase de către Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a crescut de când platforma a extins numărul de tokenuri pe care le oferă pentru tranzacționare.

Când a început declinul criptomonedelor

Criptomonedele se confruntau deja cu dificultăți de la începutul anului 2021, valoarea Bitcoin scăzând cu aproximativ 50% de atunci. Iar în ultimele două luni, criptomonedele s-au lovit de numeroase probleme, după ce așa-numita stablecoin Terra și moneda soră Luna au devenit practic lipsite de valoare peste noapte. Nu numai că prețurile criptograficelor s-au prăbușit, dar compania de cripto-monede Celsius și fondul de acoperire Three Arrows Capital au dat faliment.

Acest lucru se adaugă la temerile legate de o recesiune, în condițiile în care multe țări se confruntă cu efectele inflației, care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Marți, Fondul Monetar Internațional (FMI) a catalogat perspectivele economice mondiale drept „sumbre și tot mai incerte”. Deși criptomonedele au fost aprobate inițial ca o alternativă la sistemul financiar tradițional, acestea sunt afectate în mare măsură de finanțele tradiționale, deoarece capitalul instituțional a investit bani în activele digitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel