Data publicării:

Bitcoin s-a prăbușit la 19 000 de dolari 

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bitcoin, în picaj accelerat, provoacă declinul și altor criptomonede mai mici - Foto Pexels
Bitcoin, în picaj accelerat, provoacă declinul și altor criptomonede mai mici - Foto Pexels

 Bitcoin a scăzut sâmbătă cu 6,53%, până la 19.106,37 dolari la ora 07:34 GMT, pierzând 1.334,33 dolari față de închiderea precedentă, potrivit Reuters.

La începutul zilei de sâmbătă, bitcoin s-a prăbușit până la 19.047,61 dolari, cel mai scăzut punct din decembrie 2020.

Bitcoin a scăzut cu 59% în acest an, în timp ce etherum a scăzut cu 73%.

Conform datelor publicate de firma CoinMarketCap, valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a coborât luni sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari, pentru prima dată după luna ianuarie 2021, ajungând până la un minim de 926 de miliarde de dolari.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt Bitcoin, Ethereum, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Maximul atins de criptomonede a fost în noiembrie 2021



Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor existente la nivel global a atins un maxim de 2.900 de miliarde de dolari în luna noiembrie 2021, însă este într-o continuă scădere de la începutul acestui an. Numai în ultimele două luni valoarea de piaţă a criptomonedelor a scăzut cu 1.000 de miliarde de dolari pe măsură ce investitorii au renunţat la activele considerate riscante în contextul inflaţiei ridicate şi a îngrijorărilor că majorarea dobânzilor de către băncile centrale va afecta creşterea economică.

"În condiţiile în care inflaţia se dovedeşte un adversar mai dificil decât se preconiza, Bitcoin şi Ether continuă să sufere în ringul bursier. Ele sunt primele victime ale fugii dinspre activele riscante, pe măsură ce investitorii sunt preocupaţi de creşterea explozivă a preţurilor de consum în întreaga lume" susţine Susannah Streeter, analist la Hargreaves Lansdown.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic. 

Industria criptomonedelor face presiuni pentru a scăpa de reglementări. Din câte se pare, fără succes

Peste 40 de lideri din industria criptomonedelor au cerut Uniunii Europene să nu oblige firmele de criptomonede să dezvăluie detaliile cu privire la tranzacţii şi de asemenea să îşi revizuiască tentativele de a reglementa platformele de finanţare descentralizată în creştere rapidă, transmite Reuters.

La fel ca multe ţări şi jurisdicţii din întreaga lume, Uniunea Europeană încearcă să controleze sectorul criptomonedelor. UE este în faţa SUA şi Marii Britanii în dezvoltarea de reguli pentru sectorul criptomonedelor, evaluat la 2.100 miliarde de dolari.

Potrivit unei scrisori trimise miniştrilor europeni ai Finanţelor în data de 13 aprilie, şi consultată de Reuters, liderii de business din industria criptomonedelor au cerut decidenţilor să se asigure că reglementările lor nu merg dincolo de ceea ce s-a convenit în cadrul Grupului de Acţiune Financiara Internaţională (FATF), care stabileşte standardele pentru combaterea spălării banilor.

Parlamentarii europeni au votat luna trecută în sprijinul unor noi reglementări pentru urmărirea bitcoin şi a altor criptomonede. Aceste reguli, care sunt criticate de platforma americană Coinbase Global Inc, ar cere firmelor de criptomonede să colecteze şi să păstreze informaţii cu privire la cine este implicat în transferuri de monede digitale.

Ca răspuns a votul de luna trecută, un număr de 46 de lideri europeni din industria criptomonedelor susţin în scrisoarea lor că propunerile "vor pune în pericol fiecare proprietar de active digitale" prin faptul că vor conduce la dezvăluirea publică a detaliilor tranzacţiilor şi a adreselor portofelelor electronice. Asta ar afecta confidenţialitatea şi siguranţa deţinătorilor de criptomonede, susţin semnatarii scrisorii.

O variantă preliminară a reglementărilor este deja în dezbatere



În paralel, Uniunea Europeană introduce un cadru mai amplu, denumit MiCA, să reglementeze toţi emitenţii şi furnizorii de servicii din UE care au legătură cu activele cripto. Parlamentul European a aprobat recent o variantă preliminară a acestei reglementări, care va fi negociat cu executivul comunitar şi liderii statelor membre.

În scrisoarea consultată de Reuters, liderii europeni din industria cripto cer de asemenea Uniunii Europene să excludă proiectele descentralizate, care includ finanţare descentralizată, de la cerinţele privind înregistrarea ca entităţi legale. De asemenea, liderii de business cer ca anumite "stablecoins" descentralizate să nu fie supuse regulilor MiCA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel