Biserica subordonată Moscovei din Republica Moldova încearcă să blocheze preoții să adere la Patriarhia Română
Eparhia de Bălți și Fălești a Mitropoliei Chișinăului încearcă să blocheze preoții să adere la Mitropolia Basarabiei.
Eparhia de Bălţi şi Făleşti ar pregăteti un nou statut al bisericilor din subordine, pentru ca parohiile să fie lipsite de orice putere de decizie. Cel puțin asta sustine avocatul Iulian Rusanovschi care spune că are informaţia de la mai mulţi preoţi care vor să-şi păstreze anonimatul. Potrivit lui, totul s-ar face pentru a împiedica aderarea bisericilor la Mitropolia Basarabiei. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a negat acuzaţiile, conform TVR Moldova.
„Eparhia de Bălţi a demarat o procedură "obligatorie" pentru preoții săi, care urmează să fie ținută în secret față de parohieni. Este vorba despre reînregistrarea parohiilor. (...) Ținută în secret față de credincioși, înregistrarea urmează a fi făcută cu participarea a zece persoane, din care doar trei locuitori ai comunei unde se află biserica”.
Acesta este doar unul dintre mesajele primite de avocatul Iulian Rusanovschi de la preoţi. Potrivit lui, Eparhia de Bălţi şi Făleşti i-ar obliga pe clerici să înceapă o reorganizare a comunităţii, astfel încât 7 membri din 10 să fie numiţi de angajații din episcopia lor. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Episcopia va prelua controlul asupra tuturor comunităților religioase din raioanele Bălţi, Făleşti şi Glodeni. Avocatul Rusanovschi explică că acest lucru ar fi posibil prin interpretarea legii care nu defineşte clar calitatea de membru.
IULIAN RUSANOVSCHI avocat: „Cu alte cuvinte, cei de la Eparhia de Bălţi vor să folosească această breşă în legislație şi să impună calitatea de membru unor oameni care nu fac parte din acele comunități. În fiecare comunitate religioasă din cei 10 membri cel puţin 7 vor fi aceeași angajați ai Episcopiei de Bălţi şi Făleşti. Acest lucru are o conotație totalitară”.
Potrivit avocatului, odată cu această reorganizarea, bisericile îşi vor pierde orice autonomie. Nu vor putea nici să mai facă modificări la componenţa nominală sau numerică a membrilor care i-au decizii importante.
IULIAN RUSANOVSCHI avocat: „Preluarea controlului direct asupra activității comunității religioase presupune intenția de a preveni aderarea de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Dacă Episcopul Marchel va reuși să ducă la bun sfârșit în Eparhia de Bălţi, ea se va extinde în toată Mitropolia Moldovei. Un asemenea control presupune preluarea controlului direct de către Biserica Ortodoxă Rusă asupra tuturor comunităților religioase din cadrul Mitropoliei Moldovei”.
Avocatul Iulian Rusanovschi cere Parlamentului să modifice Legea privind Libertatea de Gândire, de Conștiință şi de Religie.
ION NEGREI istoric: „Această inițiativă este arbitrară, contraproductivă şi totalitară. Comunitățile bisericeşti întotdeauna sunt nişte comunități autonome, Biserica întotdeauna nici nu a fost proprietatea comunității. Comunitatea are doar grijă de biserică”.
Contactat de TVR Moldova, Arhiepiscopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel a negat acuzaţiile.
ÎNALTPREASFINŢITUL MARCHEL Arhiepiscop de Bălţi şi Făleşti: „Minciuni de genul acesta nici nu vreau să le comentez. În genere, de statut nu am vorbit de acum din 2017 de când am făcut renovări în statutul nostru. Atât vă pot spune la acest moment şi la această temă. Atât!”.
În cadrul Eparhiei de Bălţi şi Făleşti sunt peste 100 de biserici. De la începutul războiului in Ucraina, 40 de parohii au aderat la Mitropolia Basarabiei, nemultumite de atitudinea Mitropoliei Moldovei supusă Moscovei. Ultimele care au făcut acest gest sunt Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" din Ghidighici şi Biserica Sfântul Ierarh Nicolae din Chișinău. Drept răspuns, Mitropolia Moldovei a caterisit preoții acestor biserici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News