Biserica ortodoxă sârbă, implicată într-un scandal uriaș. Rusia intervine
În Muntenegru au continuat, de Anul Nou, protestele membrilor Bisericii Ortodoxe Sârbe.
În Muntenegru au continuat, de Anul Nou, protestele împotriva unui proiect de lege legat de proprietățile comunităților religioase, la care Biserica Ortodoxă Sârbă și Rusia se opun.
Câteva mii de manifestanți au organizat, la 1 ianuarie, un miting în capitala Podgorica, pentru a atrage atenția asupra legislației contencioase cu privire la credința religioasă, care permite statului să impună proprietățile aparținând Bisericii Ortodoxe Sârbe.
Guvernul muntenegrean neagă că ar intenționa să confiște bunurile ce aparțin bisericilor, dar noua legislație cere comunităților eligioase să furnizeze dovada dreptului de proprietate de înainte de 1918, anul în care Muntenegru s-a alăturat unui regat balcanic condus de sârbi și și-a pierdut independența.
Președintele Muntenegrului, Milo Djukanovic, a semnat legea pe 28 decembrie, la o zi după ce proiectul de lege a fost adoptat într-o sesiune parlamentară plicticoasă, în care mulți parlamentari ai opoziției au fost scoși cu forța din cameră.
Peste 70 la sută din cei 600.000 de locuitori din Muntenegru se declară ortodocși.
Biserica Ortodoxă Sârbă a dominat o perioadă lungă viața religioasă din Muntenegru și pretinde că proiectul de lege este un efort de a-i diminua influența și de a pune mâna pe averea ei, care e considerabilă.
Rusia intervine în scandalul din Muntenegru
Ministerul rus de externe a criticat, la 31 decembrie, legea, exprimându-și „îngrijorarea serioasă" fața de aceste evoluții, și a spus că noua legislație ar avea drept scop îndepărtarea bisericii sârbe din Muntenegru.
Drept replică, diplomația muntenegreană acuză Rusia că a creat disensiuni în Muntenegru și că se amestecă în treburile interne ale unui stat independent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News